• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Karácsony előtt mondanak fel az OEP-dolgozóknak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Több mint száz dolgozót érint a bürokráciacsökkentés jegyében végrehajtott létszámleépítés.

Naponta mondanak fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál a dolgozók, akik nem kívánják megvárni sem a mostani, sem az elkövetkezendőkre ígért létszámleépítést, tudta meg a Weborvos Schneider Istvánnétól, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége alelnökétől. Mint a szakszervezeti vezető jelezte, hetek óta hiába próbál többféle vonalon kapcsolatba lépni az EMMI közigazgatási államtitkárával, hiába írt levelet Lengyel Györgyinek, választ sem kapott a létszámcsökkentéssel és az átszervezéssel kapcsolatban kezdeményezett, egyeztetést kérő levelére.

Az alelnök kétségbeesetten (és úgy tűnik, sikertelenül) igyekszik elintézni azt, hogy a minimális emberség jegyében legalább ne karácsony előtt kapják meg a dolgozók felmondólevelüket. Százharminc dolgozóról van jelenleg szó. A dokumentumok azért készültek el ilyen sokára, mert a leépítést szabályozó kormányrendelet nem jelent meg október második felében, ahogy ígérték, hanem jelentős késéssel, december 2-án látott napvilágot a Magyar Közlöny 188. számában.

Mint többek előtt ismeretes, június 13-án jelent meg az a kormányhatározat (1312/2016.), amely szerint a bürokráciacsökkentés jegyében az OEP-et jogilag megszüntetik, szakmai, irányító feladatait az Emmi-be tagozzák, míg a pénzbeli kifizetések először a nyugdíjfolyósítóhoz, majd második lépésben a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) kerülnek. Az OEP jogilag megszűnik 2016. december 31-ével, s 2017. január 1-jétől az Egészségbiztosítási Alap kezelését a Nemzeti Egészségbiztosítási Központ végzi költségvetési szervként mintegy hétszáz munkatárssal. Minderről Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára beszélt a MedicalOnline október 13-án rendezett konferenciáján.

A konferencia másnapján az OEP-nél fórumot hívtak össze, ahol Balog Zoltán miniszter és Lengyel Györgyi tájékoztatta a dolgozókat, leginkább a megnyugtatás szándékával. Ez azonban nagyon nem sikerült, hiszen újabb, jövő évre tervezett leépítéseket is bejelentettek a kollektíva legnagyobb döbbenetére. Ezután fogalmazta meg közleményét a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége „A kormány megint nem mér, csak vág" címmel október 19-én. Többek között a szakszervezet jelezte, hogy nem egyeztettek velük, s arra is célzást tettek, hogy a kormány egyes tagjainak egyéni indulata vezéreli az OEP további sorsát, ami nyilván elfogadhatatlan.

A szakszervezet felhívta a kormány figyelmét arra, hogy az OEP most is nemzetközi összehasonlításban alacsony működési költséggel, hatékonyan látja el feladatait, ezért érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartják a tervezett intézkedést, s tiltakoznak végrehajtása ellen. Eredményt igazából nem értek el, hiszen a bértömeg 20 százalékos csökkentését kötelezően végre kell hajtani az OEP-nél is, kerül, amibe kerül.