• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kasszaorvosi Szervezet: apró lépésekkel, de haladunk

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Újabb lépés a gyógyítás körülményeinek javítása érdekében az alapellátás fejlesztése.

Pozitívan nyilatkozott lapunknak dr. Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szervezet elnöke, Csongrád megyei háziorvos az alapellátás fejlesztése érdekében tett újabb kormányzati lépésről. Mint lapunkban is beszámoltunk róla, a kormánydöntés értelmében 10 milliárd forintos többlettámogatást kapott ez a terület.

Éppen ma, kedden érkezett meg Borsi Éva számlájára a praxisfinanszírozás, amelyben már januárig visszamenőlegesen benne volt a megemelt kártyapénz, illetve külön soron érkezett – szintén januárig visszamenőleg – a praxisban foglalkoztatott szakdolgozók bérfejlesztése. A legalább heti 40 órában foglalkoztatott szakdolgozó esetében havi bruttó húszezer forinttal emelkedik a bér, amely körülbelül nettó 10 ezer forintot jelent a dolgozónak.

A kártyapénz – vagyis a pont-forint érték – emelésének köszönhetően az elmúlt három évben 182-ről 206 forintra növekedett. Ezt az elnök apró, de mégis folyamatos, az orvosi munka megbecsülése érdekében tett lépésként értékeli. Ezzel már nem lehetett várni, ugyanis a háziorvosok átlagéletkora 58 év, az utánpótlásra pedig égető szükség van. Míg a szakellátásban emelkednek a bérek, addig a háziorvosnak a praxisfinanszírozásból vállalkozóként kell a bérét kigazdálkodnia, teszi hozzá Borsi Éva.

Az indikátorok többletfinanszírozásáról már nincs ennyire jó véleménnyel a Kasszorvosi Szervezet vezetője. Szerinte leginkább papírmunkáról van szó, a mutatók ugyanis messze nem ösztönzik a definitív ellátást, nem alkalmasak az orvos „minőségi" munkájának mérésére, ezért sem nevezhető ideálisnak az elnök szerint a rendszer további erősítése finanszírozással. A definitív ellátáshoz megfelelő eszközök, és az eszközök működtetéséhez pénz kellene a praxisok számára.

A háziorvosok együttműködését támogatni kívánja a tárca, ám ennek tartalmát egyelőre nem ismerik az ellátók, és azt sem, hogy milyen feladatokra, milyen módon lehet majd „lehívni" az erre a célra meghatározott 250 millió forintos támogatást. Jelenleg annyira nincs együttműködés az orvosok között, hogy legalább a betegek útját követni tudják, ne kallódjon el, vagy maradjon ellátatlanul egy beteg, aki kora vagy állapota miatt például gyámság alatt él.

Bár mostani kormánydöntés előtt közvetlenül nem kértek véleményt a szakmai szervezetektől, ám fél éve igen: ekkor a praxisok kiadásairól, a finanszírozási gondokról adtak be részletes szakmai anyagot. Borsi Éva szerint nem volt hiábavaló a munkájuk, mert a tapasztalatokat most figyelembe vették: a háziorvosi finanszírozást a kormánydöntéssel megpróbálták kimozdítani a holtpontról, teszi hozzá az elnök.