• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az idő nem áll meg, az ünnepnapok múlnak, közeleg az új év, s számot kell adni a tervekről, elő kell állni új megoldásokkal.

A keresztény kultúrájú országokban advent hónapja a várakozás, a készülődés időszaka, a karácsony a megérkezés öröme, amit a három királyok ajándékai („hoztak aranyat, mirhát, tömjént") tesznek emlékezetessé.


Idén ez a magyar egészségügyben fordítva történt. Kicsi szerkesztőségünk egyszerűen nem győzött eleget tenni naponta több, az ország minden sarkából érkező meghívásnak. Kórházrészek, mentőállomások, diagnosztikai központok, műtőtraktusok, digitális röntgenek, százmilliós CT-k és MR-ek tucatjait adták át ragyogó arcú politikusok a büszke, de kissé zavarban lévő egészségügyi vezetőknek, makulátlan munkaruhában feszítő orvosok, nővérek és lelkes civilek körében. Kamerák surrogtak, vakuk villogtak, az esti hírműsorok és a másnapi újságok alig győzték megmutatni a szépséges ajándékokat.

Nehogy valaki azt gondolja, hogy nem értékén tekintek ezekre az eseményekre. Ilyen rövid idő alatt ilyen sok fejlesztési forrás tényleg soha nem érkezett hozzánk. Öröm ez, valódi öröm! Számos intézményben ez valóságos időutazás: a XIX. század végéről a XXI. század elejére. Komfortban, technikában, betegbiztonságban, szakmai színvonalban olyan ugrás válik lehetségessé, amit az ünneplések rohanásában még fel sem tudunk pontosan mérni.

Sőt, egy igazi, megvalósult csoda a sok csillogás között: végre megtörtént az első sikeres tüdőátültetés az Országos Onkológiai Intézetben. Ez már valóságos eredménye a nagy pénzesőnek, ahol találkozott a kiváló orvosok tudása és segítőik munkája az űrkorszak orvosi technológiájával – és az eredmény, a megkönnyebbülten mosolygó, beszélő beteg látványa valóságos öröm és megrendülés, az ünnepi kulisszák között.

Mindeközben politikusaink nem értik (vagy nem akarják érteni) miért nem örül az egészségügyben mindenki az ajándékoknak. Pedig fel kellene ébredniük az ünnepi mámorból. Az elvándorlók, a gondjaikról a lapokban, a közösségi felületeken hírt adó orvosok ugyanis világosan jelzik: nem csak igéből él az ember!


Karácsony ünnepe igazán nem alkalmas a kasszandrai jóslatokra. Csak csendesen jelzem, az idő nem áll meg, az ünnepnapok múlnak, közeleg az új esztendő. Akkor pedig számot kell adni a tervekről, elő kell állni új megoldásokkal, mert a betegek nem tudnak várni, ők a jelenben követelik, kérik a gyógyítást, ami számukra a megváltást is jelentheti. A gyógyítók ereje, türelme fogytán van, de ennek ellenére teszik a dolgukat.


A mai estén is orvosok százai, ápolók, mentősök ezrei dolgoznak azért, hogy a közel tízmillió magyar ember biztonságban ünnepeljen. Köszönet illeti őket, hogy vállalják értünk ezt a missziót.

Szeretetteljes, békés, szép Karácsonyt kívánok a Weborvos minden kedves Olvasójának! 


Fotó: dr. Bágyi Péter, Kenézy Kórház Központi Radiológiai Diagnosztikai Osztály