• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiderült a koronavírus miatti kórházi ágyszámcsökkentés háttere

Lapszemle 2020.04.24 Forrás: portfolio.hu
Kiderült a koronavírus miatti kórházi ágyszámcsökkentés háttere

A járvány miatti ágyfelszabadítás valójában egy tartós ágyszámcsökkentési terv lett.

Át kell gondolni, és erre a járványügyi válság is felhívta a figyelmet, az egészségügyi ellátórendszer finanszírozását - jelezte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. Azt is hozzátette: felesleges egy olyan kórházi kapacitást fenntartani, amit a betegek száma nem indokol. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai komoly fordulatról adnak tanúbizonyságot, mert úgy tűnik, hogy a kormány felvállalja a kórházi ágyak átalakításának kényes, de hosszú évek óta húzódó ügyét. Mindez azért is érdekes, mert újfajta megvilágításba helyezi az elmúlt hetek gyors ütemű, fokozatmentes ágyfelszabadításait is és nagyon úgy tűnik, hogy a járvány miatti ágyfelszabadítás valójában egy tartós ágyszámcsökkentési terv lett - írta a portfolio.hu.

A 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány is folytatta a kórházi ágyak számának csökkentését, 2010 és 2018 között több mint 3 ezerrel csökkent az ágyak száma. Ha a szocialista kormányoknak bűnként fogható fel a drasztikus, közel 10 ezres csökkentés, akkor miért folytatta ezt a gyakorlatot a polgári kormány - érkezett az utolsó kérdés a Magyar Hangtól a csütörtöki Kormányinfón. Erre adott sokatmondó választ a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Azt látjuk, és ezt a sajtó is tárgyalta éppen a kiürítendő kórházi ágyakról szóló vita kapcsán, hogy ma Magyarországon a kórházi ágyak foglaltsága éves szinten 66-68%. Ezért ezt az ügyet orvosszakmai kérdésként kell kezelni és annak megfelelően kell meghatározni az ágyszámokat, hogy milyen igény van rá. És itt még egy fontos körülmény van. Sok esetben azt látjuk, mivel a kórházak finanszírozása attól is függ, hogy ki hány éjszakát tölt a kórházban, hogy egyfajta rehabilitációs lehetőségként is élnek ezzel sokan" - utalt Gulyás Gergely arra a gyakorlatra, hogy az intézmények azért tartják bent több napig a beteget, mert a finanszírozás oldalról indokolt és motivált, nem orvosszakmailag.

"Eddig az ellátások száma után fizetett az egészségbiztosító, most pedig az ellátásszám kevesebb, hiszen az egészségügy a járványhelyzettel van elfoglalva, ezért most egy félig bázisalapú finanszírozásra voltunk kénytelenek átállni. De azt át kell gondolni, hogy jók-e azok  a finanszírozási formák, amelyek azokat a motivációkat erősítik, hogy a betegek minél több időt töltsenek a kórházban. Jó-e az, hogy részben rehabilitáció is folyik a kórházban, vagy az ilyen intézményeket kéne inkább erősíteni.

Ebben be kell vonni az orvoszakma képviselőit és a járvány elmúltával érdemes ezeket a vitákat lefolytatni és ha szükséges, ezeket a döntéseket meghozni - vetítette előre a miniszter, hogy a kormány készül valamire ezen a területen.

 

Legolvasottabb cikkeink