• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komplex COVID–19-szűrés a Dr. Rose-ban

Egészségpolitika 2020.05.07 Forrás: Weborvos
Komplex COVID–19-szűrés a Dr. Rose-ban

Az invazív vizsgálatokhoz kötelező PCR-tesztet és szerológiai szűrést orvosi konzultációval együtt kínálja a prémium szolgáltató.

Magyarország vezető prémium privát egészségügyi szolgáltatója, a Dr. Rose Magánkórház szakorvosi konzultációval és ellenanyag-teszttel kombinált PCR-szűrést indított. A 2020. május 4-től minden invazív beavatkozás vagy szoros testi kontaktust igénylő egészségügyi vizsgálat elvégzéséhez kötelező PCR-tesztet egy erre a célra kijelölt, külön telephelyen - kiemelt biztonsági intézkedések mellett - kínálja a cég. 

„A PCR-tesztet is tartalmazó komplex COVID–19-szűréscsomagot elsősorban a kezelésre, műtétre vagy szakorvosi vizsgálatra érkező pácienseinknek hoztuk létre, de máshol kezelésre váró, tesztelésre kötelezett emberek is igénybe vehetik. A komplex teszttel nemcsak a már lezajlott betegséget, hanem a fennálló fertőzést is meg tudjuk állapítani.” - emelte ki Dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a megjelenő vírusok kimutathatóságához nagyon fontos a megfelelő mintavételi technika – a mintavételnek a megfelelő helyről és mélységből kell történnie – ezt a Dr. Rose képzett, gyakorlott munkatársai biztosítják. 

A különböző teszttípusok hibamutatóinak kiküszöbölésére a magánszolgáltató szakemberei is az ellenanyagteszt és a PCR-teszt egyidejű elvégzését ajánlják. A leleteket minden esetben szakorvos értékeli, aki az eredménytől függően tesz javaslatot a szükséges további lépésekre. 

A szűrést és az orvosi konzultációt a belvárosban található és a COVID–19-járvány alatt is folyamatosan működő magánkórháztól térben is elkülönítve – előjegyzés alapján – a 12. kerületi MOM Parkban lévő telephelyén végzik. A páciensek biztonságuk érdekében elkülönítve várakozhatnak, mindenkinek saját tollat, maszkot és kesztyűt biztosítanak, valamint a kockázatos kontaktusok csökkentése érdekében a vizsgálatokat kizárólag bankkártyával lehet kifizetni. Ugyancsak fontos, hogy csak tünetmentes embereket fogadnak tesztelésre. 

Az orvosi tanácsadással kiegészített, PCR-tesztet és ellenanyag-gyorstesztet tartalmazó COVID–19-szűréscsomag mellett választható csak ellenanyag-gyorsteszt is. Ez utóbbi a vírus ellen termelődő korai és késői antitestek kimutatásával egy esetleges akut betegséget jelezhet, vagy megállapíthatja, hogy valaki korábban átesett-e koronavírus-fertőzésen és megfelelő védő ellenanyag termelődött-e a szervezetében. Azonban fennálló fertőzés kizárására, illetve az invazív egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez szükséges negatív COVID-lelet megszerzésére nem alkalmas. Az ellenanyag-gyorsteszt eredményéről a helyszínen tájékoztatják a pácienseket, a PCR-teszt eredménye 2 munkanapon belül készül el. A Dr. Rose a magas érzékenységű, nagy pontosságú Cellex Inc. által gyártott gyorstesztet használja, melyet az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) is elfogadott. 

A választáshoz fontos tudni, hogy a vírus ellen termelt antitestek (korai: IgM, késői: IgG) jelenlétét jelző ellenanyag-gyorstesztek a megfertőződéstől számított 7-8. naptól mutathatnak érdemi eltérést. PCR-vizsgálattal pedig az orr-torokváladékból a felszaporodott vírus jelenlétét lehet kimutatni, általában már a megfertőződést követő 3-5. naptól. 

Kiknek ajánlott?

- akiknek valamilyen invazív vagy szoros testi kontaktust igénylő ellátásra (fogorvos, szájsebészet, ultrahang, műtét, stb.) van szükségük,

- akik a komplex COVID–19-szűrés elvégzése mellett szakorvosi konzultációt is szeretnének igénybe venni,

- akik szeretnék megtudni, hogy tünetmentesen vagy atipikus tünetekkel átestek-e már a fertőzésen, így esetleg kialakult-e védettségük a betegség ellen,

- akik szeretnék megtudni, hogy tünetmentesen fertőzöttek-e jelenleg, így érdemes-e önkéntes karanténba vonulniuk, hogy másokat ne fertőzzenek meg,

- akik koronavírussal fertőzött vagy vírus-gyanús személlyel kerülhettek kapcsolatba és szeretnék megismerni a saját COVID-státuszukat. 

További információ a szűrésről itt található.