• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházsors? Őrségváltás Egerben - 2. rész

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A nyár közepén váratlanul kiderült, hogy a tulajdonos megyei önkormányzat a kórház irányítását egy magáncéggel próbálja megoldani.

Tudjuk, hogy nemcsak az embereknek, a könyveknek is van sorsuk. (Habent sua fata libelli) De van-e a kórházaknak? Ezen tűnődtem, amikor azt olvastam, hogy másfél év után ismét új vezetőt kap a Markhot Ferenc Kórház. A történet első része itt olvasható.

2006 tavaszán a parlamenti választásokon a kormányzó szocialista-liberális koalíció újabb négy évre kapott mandátumot a választásokon. Az egészségügyi tárca a liberálisokhoz került, akik fundamentálisan hittek a magántőke mindent megoldó képességeiben. Ezekben a hónapokban egy válságkezelésre felkért szakértői csoport tagjaként már én is az egri kórházban dolgoztam, közelről láttam, tapasztaltam a helyzetet, érzékeltem annak súlyosságát, feszültségeit. És eközben őszintén csodáltam az orvosok az egészségügyi dolgozók kitartását, elkötelezettségét, türelmét, hogy ilyen nehéz körülmények között is vállalják a munkát, kitartanak a betegeik mellett.

A nyár közepén váratlanul kiderült, hogy a tulajdonos megyei önkormányzat kormánypárti többsége – a velünk kötött megállapodást tételesen megszegve – a kórház irányítását, működtetését egy magáncéggel próbálja megoldani. Miután javaslatainkat figyelmen kívül hagyták, a munkánkat félbehagyva távoztunk Egerből.

Az igazi dráma ezután kezdődött. Példátlan politikai, érdekvédelmi, egzisztenciális vita, majd valóságos érdekharc bontakozott ki, amely látszólag a 2010-es kormányváltásig tartott, de valójában mind a mai napig nem jutott teljes nyugvópontra.

A Weborvos portál archívumában a Markhot Ferenc Kórházról több mint 600 (!) újságcikk található az elmúlt évtizedből, időrendben 2006. június 13-tól a mai napig. Csak be kell írni a főoldal keresőjébe: egri megyei kórház. Nem állítom, hogy a magyar egészségügyi és politikai sajtó tökéletes, vagy hibátlan lenne. De az egri kórház kapcsán tette a dolgát: tudósított. Döbbenetes olvasmány.

Aki Egerbe megy dolgozni, szakértői munkát végezni, vezetni, azok számára kötelező irodalom. És mindazok számára, akik az egészségügy fenntartásával, működtetésével, alakításával kapcsolatban hatalommal, hatáskörrel rendelkeznek. A politikai, közhatalmi, országos és helyi igazgatási kérdések bonyolultsága, a gazdasággal való összefüggések mélysége, az emberi erőforrás kérdések kezelésének problémái, elhallgatásai, konfliktusai, jogi és erkölcsi értelemben megoldatlan problémái hihetetlen töménységben jelennek meg.

Amikor új vezető érkezik egy ilyen történet új fejezetének levezénylésére, akkor mindig felvillan egy reménysugár, hogy a folytatás jobb lesz, mint az előzmények. Reméljük, hogy a vezetői felhatalmazások mellé kellő anyagi eszközrendszert is kap, hogy a betegek gyógyítása mellett a kórházat, annak szervezetét, a küzdelmekbe belefáradt dolgozóit is meggyógyítsa, rehabilitálja.

Nem tudok ma nehezebb feladatot említeni a magyar kórházügyben, mint az egri kórház vezetése. Ezt tudniuk kell a kinevezőknek és a feladatot vállaló szakembernek is.
Betegek, orvosok, egészségügyi dolgozók kell, hogy bízzanak benne, elsősorban azért, hogy mindannyiuk érdekében jó irányba forduljon a Markhot Ferenc Kórház sorsa.

A cikk 3. része

Fotó: egerhirek.hu

Legolvasottabb cikkeink