• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kormányinfó: óvatos és szakaszos nyitás lehetséges

Egészségpolitika Frissítve 2021.02.05 Forrás: MTI
Kormányinfó: óvatos és szakaszos nyitás lehetséges

Gulyás szerint az orvosok felelősségteljesebb magatartást fognak tanúsítani, mint ebben az ügyben az orvosi kamara tette.

A február 15-i héten indul az online konzultáció a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni nyitás lehetséges menetrendjéről - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken online sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely elmondta azt is, február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek.

A miniszter közölte, Magyarországon a járvány második hulláma stagnál; óvatos és szakaszos nyitás lehetséges.

Hozzátette: ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor legalább két ütemben, március 1-jétől és április elejétől lehet részleges nyitás.

Az oltási helyzetről közölte, Magyarországnak érvényes szerződése van Oroszországgal és Kínával, ezért jó esélye van az országnak arra, hogy februárban és márciusban lényegesen több embert oltson be, mint az Európai Unió más országai.

Rögzítetette: a járványügyi szakemberek véleménye meghatározó, amikor a következő időszakban döntéseket hoznak. Azt is fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a kormány olyan döntéseket hozzon, amely a magyar emberek töbségének támogatását bírja.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a múlt hét végéig a járvány második hulláma egyértelműen lefutóban volt, most azonban stagnál. Elmondta, orvosi vizsgálatok még nem mutatják ki ezt Magyarországon, de a stagnálás oka az lehet, hogy a vírusmutáció - amely ellen a már ismert oltóanyagok hatékonyak - gyorsabban terjed. Megjegyezte, a virológiai szakvélemények szerint a vírus mutáns törzsének a terjedése mintegy 50 százalékkal gyorsabb, mint a korábban ismert koronavírusé.

A miniszter negatív példaként beszélt Portugáliáról, ahol néhány napra teljesen kinyitottak az ünnepekkor és most kiugróak a járványadatok.

Közölte, most, hogy már beoltották az egészségügyi dolgozókat, illetve a szociális intézmények dolgozóit és lakóit, a regisztráció alapján folytatódik az oltás. Mindenkinek be kell tartani az oltási rendet - hangoztatta. Hozzátette: a regisztráció alapján a legidősebbek és a leginkább veszélyeztetettek kerülnek először sorra, azt követően pedig a hatvan év alattiak.

Elmondta, az operatív törzs végig felügyeli a regisztráció alapú oltást, a háziorvosok és a kórházak, szakrendelők ebben a tervek szerint vesznek részt.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a kormány korábbi döntésének megfelelően februárban kapják meg az idősek a 13. havi nyugdíj első negyedét, így amit a baloldali válságkezelés ideje alatt elvettek a nyugdíjasoktól, azt 4 év alatt visszaépíti a kormány.

A Magyar Orvosi Kamara jelezte, orvosi leirat hiányában nem ajánlják a Sinopharm és a Szputnyik V vakcina beadását. A kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy az orvosok egy része megtagadja majd ezen oltóanyagok beadásá Gulyás Gergely nemmel válaszolt, kiemelve: az orvosok felelősségteljesebb magatartást fognak szerinte tanúsítani, mint ebben az ügyben az orvosi kamara tette. Megjegyezte: a kormány a járvány során mindvégig az együttműködést kereste az orvosi kamarával és keresi most is. A kormány részéről a nyitottság a kamara irányába megvan - rögzítette.

Rámutatott: a kínai vakcinával már több mint 20 millió embert oltottak be, s ha az orvosi kamara keletről nem kíván tájékozódni az orosz vakcináról, akkor elég, ha ezt nyugati irányban megteszi. A német sajtóban is elismerő vélemények jelennek meg róla, ez az egyik leghatékonyabb, legösszetettebb és leginkább elismerésre méltó vakcina - értékelt, hozzátéve: szerintük nincs ok kételkedni a hatékonyságban.

A miniszter megerősítette: ha lesz elegendő oltóanyag, több mint félmillió embert be tudnak oltani egy nap alatt, fő szabályként a regisztráció alapján a legidősebbektől haladnak a fiatalabbak felé, tekintetbe véve a krónikus betegségeket. Az eddigi tapasztalatok szerint zökkenőmentesen és mindenféle komplikáció nélkül zajlik az idősek oltása. Jó esélyt látott arra, hogy március közepéig a 60 év feletti regisztráltakat teljes egészében be tudják oltani. Ha ez valóra válik, Európán belül Magyarország az egyik legyorsabban oltó ország lesz - jegyezte meg Gulyás Gergely.

A kínai vakcina érkezéséről elmondta: 5 millió adag oltóanyagra kötöttek szerződést, ez 2,5 millió embernek elegendő. Ebből februárban, márciusban és áprilisban is havonta 250 ezer ember oltására elegendő érkezik, majd májusban 1 millió 750 ezer ember oltását lehetővé tévő vakcinát szállítanak. Reményét fejezte ki, hogy a kínaiak tudják tartani a szerződésben vállalt feltételeket.

A február 15-i héten kezdődő online konzultációról jelezte: arra kíváncsiak, miként gondolkodnak a magyar emberek a nyitás lehetséges irányairól, mi az, ami a jelenlegi intézkedések közül a leginkább sérelmes, és hol látnak olyan pontokat, ahol a fennálló járványügyi helyzetben is lehetne nyitni. Ha az új mutáns nem lesz olyan agresszív, hogy egy harmadik hullám felívelése kezdődjön meg február második felében, akkor március 1-jétől látnak lehetőséget arra, hogy lassan és fokozatosan megkezdjék a nyitást. Az esetleges nyitás a jelenlegi tervek szerint két lépcsőben történhet, március 1-jével és április 1-jével vagy április 3-val.

Azt közölte: a magát soron kívül beolttató gyöngyösi polgármester ügyben még nem zárult le a vizsgálat. Egyszerre bizalmatlanságot kelteni az oltás ellen, majd pedig az első sorban állni, amikor lehetősége van valakinek oltást kapni, hozzáteszem, ráadásul jogellenesen, az nehezen egyeztethető össze és nehezen tekinthető etikus magatartásnak - fogalmazott.

A sportolók oltásáról közölte, nyáron olimpia lesz Tokióban és a Magyar Olimpiai Bizottság azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy azokat a versenyzőket és edzőket, akik érintettek - vagyis vagy kijutottak, vagy esélyük van kijutni az olimpiára - soron kívül oltsák be. Ezt a kérést a kormány indokoltnak látta és gondoskodott arról, hogy 800-900 oltóanyag rendelkezésre álljon - közölte.

Gulyás Gergely a vakcinák engedélyezésével kapcsolatban megerősítette: garanciális szabályok vannak a biztonságos, engedélyezett vakcinafelhasználásra nézve, Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb engedélyezett és bevizsgált vakcinához juthasson.

A Szputnyik-vakcináról elmondta, a nap folyamán Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten tárgyal Andrej Babis cseh miniszterelnökkel a járványkezelés tapasztalatairól. A vakcinával kapcsolatban a napokban megjelent egy nagy tudományos cikk, így a tapasztalatokat nem a magyar kormánynak kell megosztania - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: amennyiben Portugália lélegeztetőgépet, vagy bármilyen olyan segítséget kér Magyarországtól, amelyet lehetőség van teljesíteni a magyar emberek életének veszélyeztetése nélkül, akkor azt azonnal megteszi a kormány.

A házorvosi praxisközösségekre vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta: február közepére várható, hogy a kormány által elfogadott bértámogatásra vonatkozó részletszabályok megjelenjenek. Jelezte: áprilisi utalványozással együtt 2021. január 1-jére visszamenőleg tudják folyósítani a béremelést.

A fogadott orvos intézménye kapcsán arról beszélt: egyeztetnek a Magyar Orvosi Kamarával e témában, hozzátéve, a szülő nők esetében véleménye szerint indokolt a különbségtétel, hiszen "nem egy hagyományos orvosi beavatkozásról", hanem speciális helyzetről van szó, így érdemes volna a szülés-nőgyógyászokra külön szabályokat alkotni.

Legolvasottabb cikkeink