• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közel a megegyezés: újabb kórházak alakulnak át

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A nagyatádi, a gyöngyösi és az ózdi kórház dolgozó dönthetnek, maradnak-e?

A jelenlegi működtetővel történő végleges megállapodás után, várhatóan 2013. július 15-étől költségvetési intézmény veszi át a gyöngyösi Bugát Pál Kórház, a Nagyatádi Városi Kórház és Rendelőintézet, és az ózdi Almási Balogh Pál Kórház feladatát. A feladat és a munkavállalók átvétele a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények alapján történik. Így a központi kezelésbe vett kórházak tekintetében újabb lépés történik az egységes, transzparens működés megvalósítása irányába - tudatta közleményben a fenntartó GYEMSZI.

A korábban gazdasági társaság formában működő szolgáltatók feladatait az átadás-átvételt követően a kijelölt szolgáltató - jelen esetben az újonnan létrehozandó költségvetési szerv - látja el. Az új, költségvetési intézményként működő kórházak átveszik a gazdasági társaságoktól a szükséges eszközöket, illetve az átvilágítást követően a kórházak működéséhez kapcsolódó szállítói szerződéseket és szállítói kötelezettségeket.

A gazdasági társaságokban foglalkoztatott munkavállalókat a törvényben meghatározott eljárásrend alapján az új intézmények továbbra is foglalkoztatják. Pénteken, Nagyatádon és Gyöngyösön a jelenlegi fenntartó dolgozói fórumon tájékoztatja a munkavállalókat a várható változásokról, akik a későbbiekben nyilatkoznak majd arról, hogy tovább kívánnak-e dolgozni az intézménynél. Új illetményük nem lehet alacsonyabb, mint a jelenlegi, besorolásuknál pedig a jogfolytonosság érvényesül, tehát közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál, 1992. június 30-át követően munkaviszonyban töltött idejüket közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell majd tekinteni.

Az átadási folyamatot - a jogviszonyok folyamatosságát a munkavállalók és az ellátási körzetbe tartozó betegek érdekeit figyelembe véve – mind az átadó, mind az intézmények vezetése, mind a GYEMSZI igyekszik gördülékennyé tenni. Az átadással kapcsolatos részleteket, a GYEMSZI felügyelete mellett minden esetben helyi szinten, egyénileg kezelik az intézmények.  Az intézmények minden jelenlegi dolgozó munkájára számítanak a jövőben is.