• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közös beszerzések: kísérleti jelleggel, ősztől

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Bonyolult, rengeteg egyeztetést igényel a közös közbeszerzések bevezetése.

Pilot jelleggel a még ezután készülő gyógyszer alaplistán szereplő hatóanyagok körében indulatnak az első közös közbeszerzések, természetesen a jogszabály megjelenése után, amely jelenleg tárcaközi egyeztetésen van – adott tájékoztatást Török Krisztina, Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója a Figyelő mai egészségügyi konferenciáján. A központosított gyógyszer és orvosi eszköz közbeszerzések terveivel foglalkozó előadásában fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a várhatóan ősztől induló eljárásokat fokozatosan vezetik be a különböző termékkörökben a maximális verseny és az ellátásbiztonság garantálásával. Megnyugtatta a majdani boldog beszállítókat is, hogy kapnak időt a kiírásban vállalt feladatok teljesítésére.

A kórházi beszerzésekkel kapcsolatos gondokról szintén ezen a konferencián beszélt Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, mondván, az intézmények egy része kényszerből halogatja a közbeszerzések meghirdetését – hiszen a fenntartó iránymutatásának megfelelően várják a jogszabály megjelenését –, ám ezzel törvénytelenséget követnek el. Ugyanakkor ez az ex lex állapot segítheti majd az intézményeket abban, hogy minél előbb csatlakozni tudjanak a közös beszerzésekhez, hiszen amíg élő szerződéseik vannak, addig kizárják magjukat a lehetőségből.

Nem vesznek el minden önállóságot az intézményektől, megmaradnak a speciális beszerzéseik, ám ezeket folyamatosan monitorozza és felülvizsgálja majd a GYEMSZI, mondta Török Krisztina, aki a bemutatta, mire terjed majd ki a „közösködés".

Három „termékkör" kerül a beszerzések közé, amelyekről úgynevezett alaplistát készítenek. A kórházi gyógyszer alaplistát az Országos Gyógyszerterápiás Tanács állítja majd össze, itt hatóanyagok és hatóanyagcsoportok versenyeznek. Az orvostechnikai eszközök alaplistáját a szakmai kollégium készíti el. Mindkét listát folyamatosan aktualizálják a rendszer működése során. A harmadik alaplistát a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság határozza meg, hogy ebben mi lesz, arról több információ nem hangzott el.

A közös közbeszerzések tótumfaktuma – ezek után már magától értetődően – a GYEMSZI lesz: a megaintézmény hirdeti meg a tendereket, bonyolítja az eljárásokat és ellenőrzi a végrehajtást.