• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Köztestületi Napok a gyógyszerészi kamaránál

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A patikaalap, a szolgáltatási díj, az új patikai szerződések is napirenden.

Köztestületi Napokra készül a Magyar Gyógyszerészi Kamara november 23-24-én, mert a késő őszi időpont ideális az összegzésre és a következő évi feladatokra való felkészüléshez, tájékoztatta lapunkat dr. Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

A gyógyszerészetben paradigmaváltás folyik, ami egyaránt kiterjed a gyógyszerellátás struktúrájára, a gyógyszertárak finanszírozására, a gyógyszerészekkel és a gyógyszertárakkal szemben támasztott szakmai követelményekre, valamint az önkormányzatiság megteremtésére Hankó Zoltán szerint. A gyógyszerészek gyógyszertár-működtetési kompetenciáinak helyreállítása megtörtént, a szakmai kompetenciák és a gyógyszertári szolgáltatások fejlesztése folyamatosan zajlik. Ebben a munkában a kamara következetesen vesz részt, az alapszabályban meghatározott célkitűzések szerint.

Bár komoly eredményeket értek el az elnök szerint, azonban sok gyógyszertár továbbra is igen súlyos gazdasági örökséget cipel magával, és a bajokból való kilábalást nehezíti a Széll Kálmán Terv is. A gyógyszerészeken a kifáradás jelei is láthatók, hiszen a gyógyszerészetben két évtized alatt bekövetkezett három rendszerváltás mentálisan is megvisel mindenkit. Hankó Zoltán úgy véli, egy esetleges negyedik rendszerváltást már megroppantaná patikusokat, ennek kockázatát tehát mindenképpen el kell kerülniük.

Hogy milyen témák köré szerveződik a szakmai találkozó, arra leginkább a program áttekintése ad lehetőséget. Az első nap délelőtt fórumot szerveznek a tiszti főgyógyszerészek és a gyógyszerészi kamara területi vezetőinek a részvételével. A fórum lehetőséget nyújt az elmúlt év hatósági tapasztalatainak összegzésére például a patikalétesítési és áthelyezési, a marketing és szakmai ellenőrzési tapasztalatok alapján. Reményei szerint előre léphetnek az OTH és a kamara közötti együttműködés kereteinek kialakításában, enélkül ugyanis sokkal nehezebb mind a köztestületnek, mind az OTH-nak ellátnia a feladatait.

Péntek délután az adózás és a számvitel aktuális kérdéseivel foglalkoznak, majd az egészségpénztárak képviselőivel találkoznak. Ezeken a programokon elsősorban a gyógyszertári vállalkozásokat vezető gyógyszerészek részvételére számítanak. Komolyan gondolják, hogy a lehetőség van a patikai együttműködés kereteinek bővítésére az egészségpénztárakkal.

Szombaton délelőtt az államigazgatási és szakmai vezetők előadásaira kerül sor. Ellátogat a rendezvényre Cserháti Péter helyettes államtitkár, Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója, előadást tart az országos tisztifőorvos és az országos tisztifőgyógyszerész, továbbá a körükben lesz az OEP képviselője is. Biztosra vehető, hogy szóba kerül majd a patikaalap és a gyógyszertárak szolgáltatási díja, az állami kezelésbe került kórházi gyógyszertárak jövője, a generikus program és az OEP-pel kötendő új patikai szerződés is.

A szombat délutáni program a szervezetépítésről és a kamara tevékenységéről szól majd, a bizottságok és területi szervezetek vezetői adnak tájékoztatást az elvégzett munkáról és a fennálló problémákról. Hankó Zoltán azt reméli, hogy ezek a beszámolók olyan problématérkép felállítását segíthetik, amelyre a jövő évi feladatok kijelölésekor is támaszkodhatnak. A rendezvényt vasárnap délelőtt küldöttközgyűléssel zárják. (Interjú az elnökkel a kamarai honlapon)