• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lesz-e pszichiátriai intézet a Nyírőből?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Módszertani központtá feljesztenék a pszichiátiriai betegeket is ellátó kórházat.

Egy olyan országos pszichiátriai és addiktológiai intézet alapjait akarják lerakni a Nyírő Gyula Kórházban, amelyben a korszerű betegellátás mellett nagy szerepet kapna a képzés, a kutatás, és amely egyben módszertani központtá is válna. Minderről dr. Németh Attila, a kórház főigazgatója beszélt keddi tájékoztatóján, ahol azt is közölte: szeretné, ha egy éven belül láthatóvá válna az a centrum, amelyre ezt az országos intézetet rá lehet építeni. Le kell vonni a következtetéseket, ha ez mégsem sikerülne – tette hozzá a Weborvos kérdésére.

A Nyírő Gyula Kórház eredetileg is a pszichiátriai betegek ellátására épült 1884-ben, s bár később általános kórházzá vált, a pszichiátriai ellátás továbbra is hangsúlyos maradt az intézményben. Itt nyitották meg az első addiktológiai osztályt az 1980-as évek elején, és itt létesült az országban az első, játékszenvedélyekkel küzdő betegek terápiás részlege is, igaz, ez később megszűnt.

Jelenleg is az összesen 681 ágyból 350 a pszichiátriai betegek ellátását szolgálja, 87-90 pedig a szenvedélybetegekét. Az intézményben elme-belgyógyászati osztály és egy művészetterápiás részleg is működik.

A főigazgató szerint az országos intézet alapjainak lerakásához elsősorban fontos lenne specialis ambulanciákat és kisebb részlegeket létrehozni, amelyek tevékenységi köre vagy nincs jelenleg az országban vagy csak nagyon kevés helyen elérhető.

Ilyen terület például az evészavarokkal, az anorexiábal és a bulímia nervosával, a játékszenvedéllyel foglalkozó ambulanciák. Ezen kívül alapvetően szükség lenne egy pszichoonkológiai és egy pszichiátriai sürgősségi felvételi részlegre is, ahol többek között az öngyilkossági kísérletet elkövetőeket fogadhatják. A jelenleg „csak" módszertannal, tudományos munkával, adatgyűjtéssel foglalkozó Országos Pszichiátriai Központot is át kellene helyezni a kórházba, hiszen így az elmélet közelebb kerülhetne a gyakorlathoz.

Ha sikerül e terv megvalósítása, akkor egy olyan intézmény jöhet létre, amelyben több szakterület egymással szorosan együttműködik, és egy valódi centrum épülhet fel, s amely megteremti az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) kialakításának feltételeit.

Ezt a tervet a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) is támogatja, legalábbis ez derül ki a társaság elnökségének pár napja megjelent állásfoglalásából (lásd a cikk végén): „Az MPT elnöksége úgy ítéli meg, hogy a kormányzat a Nyírő Gyula Kórház főigazgatói posztjának pszichiáterrel történő betöltésével ezen intézményt kiemelt helyzetbe hozta az OPAI létrehozása tekintetében. Továbbiakban támogatni, segíteni kellene egy a szakmánk fejlődését jól szolgálni tudó központi intézet kialakítását."

A Nyírő Gyula Kórház a nagyközönség előtt is kinyitja kapuit. Szombaton, október 13-án 9-14 óra között nyílt napon várják az érdeklődőket, akik számtalan előadáson, foglakozáson vagy szűrővizsgálaton vehetnek részt, de akár a művészetterápiás részleget, illetve a Pszichiátriai Múzeumot is meglátogathatják. Lesz szó a dohányzásról való leszoktatásról, alkohol- és drogbetegségről, a megelőzés lehetőségeiről is. Előzetes bejelentkezés alapján mód lesz ételkóstolásra, speciális tornára és frissítő masszázsra is.

Az MPT elnökségének állásfoglalása az OPAI-ról.

Az MPT állásfoglalása a pszichiátriai ellátás fejlesztéséről.

Legolvasottabb cikkeink