• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Már a patikákat is sújtja a munkaerőhiány

Lapszemle 2018.12.18 Forrás: heol.hu
Már a patikákat is sújtja a munkaerőhiány

Jellemzően a friss diplomások inkább helyettesítő státuszban dolgoznak több helyen, magas óradíjért.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége készített nemrég felmérést, hogy melyek a gyógyszertárakat érintő legégetőbb problémák. Arra jutottak, hogy a fenntartható működtetés, az alacsony árrés, a patikusok generációváltása és a munkaerőhiány a legnagyobb kihívások. A Magyar Gyógyszerészeti Kamara megyei elnöke, dr. Sass Pál szerint valóban vannak gondok, ám fontos azok okait is megismerni - írta a heol.hu.

– Ma Magyarországon a munkaerőhiány a gazdaság szinte minden területét érinti, a gyógyszer-kiskereskedelmet is. Ennek legfőbb oka a 2006 és 2010 között lezajlott patikaliberalizáció, amikor szabaddá tették a patikalétesítést, változtak a korlátozó jogszabályok. Ettől azt várták, hogy több gyógyszertár nyílik majd a kistelepüléseken, de pont az ellenkezője történt. A nagyvárosokban megszaporodott a gyógyszertárak száma, amelyek elvonzották vidékről a gyógyszerészeket – fejtette ki a szakember.

Hozzátette, ezek számának növekedésével nem tudott lépést tartani a szakemberképzés, s bár a liberalizációt beszüntették, fontos volt a szakmabeliek pótlása. Ennek okán 2015-től 75-tel több gyógyszerészhallgatót vesznek fel államilag finanszírozott helyre az egyetemekre. Aláhúzta, ezen felül a gyógyszerészek körében jelentős a külföldi munkavállalás, és az is problémát okoz, hogy sokan, jellemzően a friss diplomások, nem is akarnak elhelyezkedni, inkább helyettesítő státuszban dolgoznak több helyen, magas óradíjért. Ma az országban szinte minden olyan településen van gyógyszerellátás, ahol orvos is. Ám, ha a munkaerőhiány belátható időn belül nem oldódik meg, lesznek olyan helységek, ahol a helyi gyógyszerész nyugdíjba vonulása után nem talál majd olyan kollégát, aki tovább vinné a szolgálatát. Továbbiak a teljes cikkben.

A generációváltásról is szólt dr. Sass Pál. Mint mondta, az említett felmérésben felmerült gondként, hogy a fiatal patikusok nincsenek felkészülve a gyógyszertárak vezetésére. Kiemelte, erre nincs is szükség, hiszen nem az egyetemekről kikerült friss diplomások feladata azok irányítása. Néhány év múlva, 2025 januárjától ismét csak szakgyógyszerészek tölthetnek be gyógyszertárvezetői munkakört. Akik megszerzik a szakképesítést, biztosan felkészültek lesznek.

 

Legolvasottabb cikkeink