• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk

Egészségpolitika 2020.12.07 Forrás: MTI
Minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk

A vakcinainfo.gov.hu internetes oldal hamarosan indul, ezen lehet jelentkezni, ha valaki beoltatná magát.

Minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk, nagy a valószínősége, hogy egyszerre többféle oltóanyag is lesz Magyarországon a jövő év első negyedévében - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Remélhetőleg nem kell túl sokat várni a koronavírus elleni vakcinára, és az a közeljövőben a magyar embereknek is elérhetővé válik - fogalmazott Müller Cecília.

Szavai szerint az oltóanyag "óriási új eszköz lesz a járvány kezelésében", a magyar kormány minden lehetőséget megragad, hogy tájékozódjon a világon fejlesztett vakcinákról, és megteremtse a hozzájutás lehetőségét az úgynevezett befutó, azaz a harmadik klinikai fázis próbája alatt álló készítményekhez, amelyekből ma nagyon sok van a piacon.

A tisztifőorvos megjegyezte: a magyar hatóságok már tanulmányozzák az orosz vakcina dokumentációját és valószínűleg a héten az egyik kínai oltóanyag - amely "egy egészen más típusú vakcina" - dokumentációja is megérkezik.

Müller Cecília elmondta, a vakcinainfo.gov.hu internetes oldal hamarosan indul, ezen lehet jelentkezni, ha valaki beoltatná magát. Az oldalon egyéb információ is olvasható majd a védőoltásokról.

Megismételte: a 60 éven felülieket levélben kereste meg az oltással kapcsolatban, amely mellé egy regisztrációs lapot és egy válaszborítékot csatoltak, így az igénylést térítésmentesen lehet visszaküldeni.

A járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, az elmúlt héten elvégzett, célzott tesztelések számát is feltöltik az adatbázisba, így az összes elvégzett teszt már 2 149 291 lesz. A tesztelések a közigazgatásban dolgozókkal folytatódnak - mondta -, hozzátéve, az eljárásrend nem változik: akinek pozitív a tesztje, azt el kell különíteni, s jelentkeznie kell a háziorvosnál.

Müller Cecília elmondta, vasárnapra az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a negyedmilliót, számuk 254 148; új fertőzött 3870 volt, 116-an meghaltak. A legfiatalabb húszéves volt, a legidősebb 98, és mindannyian valamilyen krónikus betegségben szenvedtek - mondta. Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: a kórházak terheltsége egyelőre nem csökken, 7932 embert ápolnak kórházban, 674-en szorulnak lélegeztetésre. Ez - mint mondta - jelentősen megterheli az ellátórendszert, a cél továbbra is az, hogy csökkentsük ezt a terhelést. Aki tehát tünetet észlel magán, maradjon otthon, hogy ne adhassa tovább a fertőzést.

Leszögezte: Magyarországon minden tárgyi és kezelési feltétel adott a koronavírusos betegek ellátásához, de "az egészségügyi személyzet fáradt, sok a munkája". Ezért minden erővel arra kell törekedni, hogy megvédjük és karbantartsuk egészségünket - fűzte hozzá.

Közölte: az operatív törzs hétfőn reggel is összeült, és a szakemberek javaslatainak figyelembevételével megtette javaslatát a karácsonyi ünnepekre vonatkozó járványügyi intézkedésekre. A döntésről Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztat a nap folyamán - mondta.

886 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt a hétvégén
A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 886, ebből a tízezernél több lakosú településeken 768 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 11 602 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A rendőrök a hétvégén a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt 768 emberrel szemben léptek fel. Ez a megelőző hétvégéhez képest 31,2 százalékos emelkedést jelent - jegyezte meg.

Hozzátette: a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 41 emberrel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 77 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 558 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 152 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 406 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalmat az elmúlt két napon 1361-en szegték meg, további 4 ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be.

A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 10 530 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Az elmúlt két napon is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 197 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 7049 alkalommal intézkedtek.

A hétvégén 57 215 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Szombaton és vasárnap 18 554 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így 47 124-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3835-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A járvánnyal összefüggésben március óta 492 bűncselekmény miatt indult eljárás, az ügyekben eddig összesen 98 gyanúsítottat hallgattak ki - ismertette.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: vannak olyan élethelyzetek, amikor forgalmi okból, például baleset vagy útlezárás miatt nem ér haza valaki 20 óráig, ezekben az esetekben méltányosságból eltekintenek a szankciók alkalmazásától. Ugyancsak kérdésre válaszolva két konkrét esetet említett: nem büntettek meg egy embert, akinek hazafelé tartva meghibásodott az autója és egy másikat sem, aki még a jogszabály hatályba lépése előtt vásárolt repülőjegyet és kijárási tilalom ideje alatt a reptérre tartott.

Hangsúlyozta: a kijárási tilalom célja a fertőzés terjedésének megakadályozása, lassítása és kérte a szabályozás betartását mindenkitől az emberek életének, egészségének és testi épségének megóvása érdekében.

Legolvasottabb cikkeink