• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden szinten hiányos a pszichiátriai ellátás

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Stratégiai javaslatok a pszichiátriai ellátás és a pszichiátria jövőjét illetően.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöksége hivatalos állásfoglalást adott közre a pszichiátriai ellátás és a pszichiátria jövőjét illetően. A javaslatokat a Szakmai Kollégiumok Pszichiátriai Tagozata is támogatja.

A Magyar Pszichiátriai Társaság stratégiai javaslatai a pszichiátriai ellátást és a pszichiátria jövőjét illetően

1. A WHO Európai Irodájának elemzése (Matt Muijen, a WHO Európai Irodájának Programmenedzsere által 2013 januárjában ismertetett adatok), az ÁSZ 2012-es jelentése, valamint a korábbi ombudsmani nyilatkozatok alapján megállapítható, hogy a hazai pszichiátriai ellátás a személyzet számát és a tárgyi feltételeket illetően jelentősen elmarad a nemzetközi elvárásoktól és a hasonló fejlettségű országok tényadataitól.

2. A hazai pszichiátriai rendszernek a fekvő és járóbetegellátás együttműködésén kell alapulnia. A pszichiátria fejlődése szükségessé teszi a Pszichiátriai Gondozók egyre hangsúlyosabbá tételét, azonban ez a forma jelenleg súlyos humán erőforrás és finanszírozási nehézségekkel küzd. Az ambuláns ellátásban fontos szerepe lehet a közösségi pszichiátriának, de jelenleg hazánkban ennek csak a szociális oldala működik. Néhány jó példától eltekintve (pl. Forrás Ház, Veszprém) a közösségi jellegű ellátásban az egészségügyi oldal hiányzik, elsősorban forráshiány és a jogi szabályozás hiánya miatt.

Szükségesnek tartjuk az egészségügyi és szociális ágazat szakmai konszenzuson alapuló együttműködését a közösségi pszichiátriai megvalósításában. Meg kell teremteni ezen a területen a jogi kereteket és a finanszírozási alapokat. A Pszichiátriai Gondozók megerősítése elengedhetetlenül szükségessé teszi a biztonságos működésükhöz a személyi és anyagi feltételek biztosítását. Indokoltnak tartjuk, hogy a gondozókhoz lehetőleg közvetlenül kapcsolódjon nappali kórház, és kiemelt szerepük legyen a közösségi ellátóhelyek irányításában. A pszichiátriai betegek ellátásában meg kell találni a magánszolgáltatók helyét.

3. A minden szinten hiányos pszichiátriai ellátórendszer további sérüléseinek megelőzése érdekében a jelenleg működő pszichiátriai intézeteket (fekvő és járó egyaránt) nem szabad megszüntetni a szakma vezető testületeivel való előzetes konzultáció és hatástanulmányok nélkül, és a megszüntetendők helyébe megfelelő színvonalú szolgáltatás létrehozása elengedhetetlen.

4. A kormány határozata értelmében szükséges az új országos intézet (OPAI) beindítása, melynek feltételei a Nyírő Gyula Kórházban készen állnak. Ez segíti a negatív folyamatok megállítását és nélkülözhetetlen a fejlesztés érdekében.

5. A progresszív ellátás rendszerében sürgősen létre kell hozni azokat a hiánypótló szolgáltatásokat, amelyek a rendszerből évtizedek óta hiányoznak (pl. forenzikus pszichiátria, high-security, szexuálmedicina, terápiarezisztens kórképek, pszichiátriai belosztály, pszichoonkológia, stb). Meg kell találni ezen szolgáltatások megfelelő helyét, és szükséges számát a hazai egészségügyben. Felmerülhetnek olyan specifikus szolgáltatások, amelyekből országosan legfeljebb egy, sőt, amelyben országon kívüli centrumban is gondolkodhatunk.

6. Támogatjuk a Norvég Alap által biztosított pénzforrásból létrehozandó Lelki Egészség Központok (LEK) létesítését, amelyeknek részben az elsődleges, kisebb részben a másodlagos prevencióban lesz helye. A szakma javaslata szerint ezeket a központokat klinikai szakpszichológusok vezessék.

7. Kiemelt feladat a pszichiátria társadalmi és orvos-szakmai megítélésének javítása a pszichiátriai betegek destigmatizációja és rehabilitációja érdekében.