• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MSZP: kormányzati ''nem'' az egészségügyre

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Szócska, Réthelyi, Lázár után Orbán is nemet mond az egészségügy megmentésére.

A hónapok óta tartó ámokfutás megkoronázása volt a kórházak államosítása, az önkormányzati vagyon elkobzása. Az egészségügyi rendszer totális szétverése kezdődött el azzal, hogy az ágazatban dolgozókat, a rezidenseket nem veszi komolyan a Fidesz-kormány.

Azzal, hogy a betegbiztosítási rendszer átalakítását a Fidesz becsempészte (az ágazati vezetés tudta nélkül?!) és a fideszes szavazógép megszavazta, Magyarországon nem csak az oktatásban lesznek hatalmas szakadékok szegények és gazdagok között,hanem az egészségügyi ellátásban is. A tandíj után jön a fizetős egészségügy? A Fidesz-kormány nemet mond a szolidaritáson alapuló egészségbiztosítási rendszerre, a leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatására, az elesettek segítésére, az idősek gondozására, a nyugdíjak kifizetésére.

Mindaz, amit a Fidesz egészségpolitika címén tesz, egyet jelent a fizetős egészségügy bevezetésével! Ami ellen 2008-ban népszavazást kezdeményeztek, ami ellen tüntettek. A Nemzeti Szemfényvesztés Kormánya másfél éve nem tesz semmit, ami javította volna a hazai ellátást, életpályamodellt jelentene az ágazatban dolgozóknak. Az ágazatból folyamatosan vonják ki a pénzt, erre tette fel a koronát a "becsempészett" adómódosításról és magánbiztosítókról szóló törvény.

Mindaz, amit Szócska Miklós államtitkár képvisel, az egészségügyi rendszer porrá zúzásához vezet, nincs megoldásuk a rezidensek tömeges felmondására, a Munka törvénykönyvében lévő, a dolgozókat sújtó változtatásokra, a várható kórházcsődökre!

Beláthatatlan és tragikus következményei lesznek annak, amit a Fidesz előkészít. Az ellátási válság nem kérdéses, hiszen már most is jelentős adósságot görgetnek a kórházak, a nagy kórházak közül sok már most is szakemberhiánnyal küzd. A fideszes "ígéretlufi" kipukkadt. A rezidens szövetség elnöke nyilatkozatában elfelejtette megemlíteni, hogy a Medgyessy-kormány 2002-ben 50 százalékos béremelést hajtott végre az ágazatban! Ha mást nem is tud Szócska Miklós tenni, akkor legalább egy olyan fajta bérrendezést tegyenek meg, mint amit a szocialista kormányok idején az orvosok, a pedagógusok, a szociális munkások, az egészségügyi szakalkalmazottak kaptak.

Már ezzel is meg lehetne akadályozni, hogy tömeges orvos elvándorlás bénítsa meg az ellátást!

Mindezek után csupán egyetlen kérdés maradt, Orbán Viktor levonja-e a megfelelő következtetéseket, és Szócska Miklóst leváltja-e? Ha mindezt nem teszi meg, akkor Orbán Viktort személyesen terheli felelősség, amennyiben a tarthatatlan helyzet tragikussá válik, és betegek élete, egészsége kerül veszélybe.

Azonnali intézkedések szükségesek, mind a betegek, mind a szakma dolgozóinak érdekében!

Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és szociális bizottságának alelnöke