• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Művesekezelés: rejtett kockázatok 2012-ben

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Az állami egészségügy térnyerése és a magántulajdonú dialízis szolgáltatók.

Mennyiben eredményezheti a magántulajdonú dialízis szolgáltatók ellehetetlenülését az állami egészségügy térnyerése? A kérdésre nincs érdemi válasz, mindössze annyit látni, hogy Magyarország legnagyobb külkereskedelmi partnere Németország. A két nagyobb dialízis szolgáltató cég anyavállalata német, a Diaverum befektetői britek és svédek, nemzetközi központunk Németországban található. Azt teljesen jogos elvárásnak gondolom, hogy ahol lehet, magyar cégek termeljenek, magyar árukat vásároljunk, például ilyen a gyógyszeripar, de vannak bizonyos termékek és szolgáltatások, amelyek nem érhetőek el magyarországi gyártásból. Az egészségügyi piacon jelentős mértékben importra szorulunk, mert vannak ugyan kiváló magyar gyártók, de dialízisben nem ez a helyezet.

Amennyiben állami kézbe kerülne a művese ellátás, ugyanazoktól a gyártóktól lehetne beszerezni ugyanazokat az eszközöket, akik ma a piacon vannak, viszont nem biztos, hogy az ellátás hatékonysága az állami szerepvállalástól növekedne – gondolkodnak így cégközpontunk vezetői - mondta el Dr. Széchenyi Kornél, a 11 dialízis központot üzemeltető Diaverum Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Kórház szaklapnak adott interjúban.

Mint kifejtette, a legtöbb országban az állami ellátás mellett jelen van a magán egészségügy. A kettő nagyon jól kiegészíti és segítheti egymást. A mi magyarországi példánk segíthet, számtalan kérdésben irányt mutathat az ellátórendszer számára. Ha valóban partnerként tudnánk a kormányzattal és a finanszírozóval együttműködni, ha a döntések előkészítésébe bevonnának bennünket is, biztosan minden problémás kérdésre lehetne megoldást találni, amellyel a finanszírozó jól járna, és hosszú távon az ellátás minősége is nőne. Most azonban patthelyzet van, a jövő évben minimális beruházásokat tudunk végezni: ugyan van olyan központ, amelyet bővíteni kellene, mert 100 százalékos kihasználtsággal működik, be is van tervezve ennek előkészítése, de a megvalósításra nem valószínű, hogy lesz forrás, a jelenlegi finanszírozás mellett.

Hozzátette: Ha hosszú távon nem valósíthatóak meg beruházások és emiatt az ellátás színvonala romlani fog, nem csupán gazdasági okok késztethetnek egy tulajdonost az ország elhagyására. A nemzetközi dialízis hálózatokban bármelyik központba is megyünk el, hasonló színvonalú szolgáltatást kap a beteg. Ha ez az elkötelezettség finanszírozási okok miatt sérül, bármelyik nemzetközi szolgáltató elgondolkodhat az ország elhagyásán. Márpedig jelenleg, ha a helyzet változatlan marad, az ellátás finanszírozása nem változik, a terhek nőnek, és nincs miből beruházni. A gépek öregednek, persze lehet őket karbantartani, felújítani, de az új gépek beszerzése is egyre nehezebbé válik, egyre kevesebb rá a forrás. Kérdés, hogy valóban az lenne-e a cél, hogy a dialízis elérje az állami ellátás színvonalát és veszteségessé váljon működtetése? Nem hiszem.

A teljes beszélgetés a Weborvos Pro-n.