• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ne személyesen váltsák ki a favipiravir tartalmú készítményt!

Egészségpolitika 2021.03.30 Forrás: Weborvos
Ne személyesen váltsák ki a favipiravir tartalmú készítményt!

Az igazolt fertőzöttek személyes gyógyszerkiváltása a többi beteg mellett a gyógyszertári dolgozókat is fertőzésveszélynek teszi ki.

"Amennyiben elkapják a koronavírus fertőzést, és a háziorvos felírja Önöknek a favipiravir tartalmú készítményt, akkor azt ne személyesen vegyék át, hanem maradjanak otthon karanténban, és kérjék meg hozzátartozóikat, ismerőseiket, hogy helyettük váltsák ki a gyógyszert" - kérte közleményében a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

Mint írták, a gyógyszertárak a járvány kezdete óta jelentős szerepet játszanak a koronavírus elleni védekezésben. Március elején a védekezés új szakaszba lépett azzal, hogy a favipiravir tartalmú készítményt a lakossági járóbeteg-ellátás keretei között is rendelhető gyógyszerré nyilvánították koronavírus fertőzötteknek. A Covid ambulancián dolgozó orvosok és a háziorvosok a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára írhatják fel ezeket a gyógyszereket.

A favipiravir tartalmú készítmény azért vált lakossági járóbeteg-ellátás keretei között alkalmazható gyógyszerré, hogy a fertőzöttek lehetőleg otthon gyógyuljanak a kórházi kezelés helyett. A jelenlegi szabályok alapján az igazolt fertőzötteknek felírt készítményeket egy hozzátartozónak vagy ismerősnek kellene kiváltania, amíg a beteg az otthonában tartózkodik karanténban. Sajnos az elmúlt időszakban sok gyógyszertárban az tapasztalható, hogy az igazoltan koronavírus fertőzött betegek személyesen váltják ki a favipiravir tartalmú gyógyszereket saját részükre.

Ez a gyakorlat értelemszerűen nagy egészségügyi kockázattal jár, és veszélyezteti a járványügyi védekezések sikerét. Az igazolt fertőzöttek személyes gyógyszerkiváltása a többi odalátogató beteg mellett a gyógyszertári dolgozókat is fertőzésveszélynek teszi ki.  Emellett ilyen esetben a gyógyszertárban rendkívüli intézkedéseket kell hozni, többek között a többi beteg kiküldését, a gyógyszertár bezárását, soron kívüli fertőtlenítést, szellőztetést, ami nehezíti a munkavégzést is.

A szövetség ezért arra kér mindenkit, hogy amennyiben elkapják a koronavírus fertőzést, és a háziorvos felírja számukra a favipiravir tartalmú készítményt, akkor azt ne személyesen vegyék át, hanem maradjanak otthon karanténban, és kérjék meg hozzátartozóikat, ismerőseiket, hogy helyettük váltsák ki a gyógyszert. Amennyiben erre nincsen lehetőségük, javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, hogy tudnak-e segíteni a gyógyszer átvételében. Ezzel garantáltan csökkenthetik a fertőzésveszélyt, és hozzájárulhatnak a koronavírus járvány elleni védekezés sikeréhez - írták. 

Legolvasottabb cikkeink