• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Negyvenezernél több rákbeteg esélyeit javították

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Működése alatt közel 43 ezer PET/CT és 5 ezer kardio-CT-vizsgálatot végzett a ma 10 éves Pozitron-Diagnosztika Központ.

A daganatos betegek pontosabb diagnózisát és terápia hatásosságának kontrollját valósította meg a Pozitron-Diagnosztika Központ a 2005 nyara óta eltelt tíz évben. A Központ működése során, több mint 42 ezer betegnek mutatta meg, hogy a modern molekuláris képalkotó diagnosztikával a magyar egészségügy is jobb eredményeket érhet el a rákellenes harcban.

Tíz évvel ezelőtt, 2005 nyarán hajtották végre az első PET/CT-vizsgálatokat a Pozitron-Diagnosztika Központban. Az intézményt 2005. június 7-én avatták fel, azóta évente növekvő, ma már 5,5 ezer PET/CT-vizsgálatot végeznek.

„Az elmúlt években nem csupán egy rákdiagnosztikai központ alapjait fektettük le, hanem egy olyan széles diagnosztikai spektrumú modellt valósítottunk meg, amely a PET/CT-diagnosztika mellett kardiológiai és széles körű radiológiai képalkotással is foglalkozik" – emelte ki az évforduló kapcsán Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója. – „A 2005 nyara óta elvégzett 42.600 PET/CT-vizsgálat megmutatta, a legmodernebb képalkotó diagnosztika iránti igény óriási a magyar egészségügyben, és ezek a vizsgálatok nemcsak a daganatos betegek életesélyeit növelik, hanem elősegítik az egészségügy forrásainak ésszerű felhasználását is."

„Bár évente több mint 4 ezer rutinszerű vizsgálatot végzünk, a mi történetünk is azt mutatja, a PET/CT-diagnosztika még mindig fejlődőképes. A berendezés közvetlen közelében lévő ciklotronnal olyan radiofarmakonok állíthatóak elő, amelyekkel nagymértékben bővíthető a diagnosztikai spektrum" – vélte dr. Lengyel Zsolt, az intézmény orvosigazgatója. – „Olyan vizsgálatokat lehet megvalósítani, amelyekkel az egyes daganattípusok és a betegség progressziója sokkal gyorsabban és pontosabban azonosítható, mint korábban."

A pozitron emissziós tomográfia olyan funkcionális képalkotó eljárás, amely pozitron sugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével képes a szervezet biokémiai folyamatait ábrázolni. A PET/CT-technológia az elmúlt évtizedben forradalmi újdonságokat hozott az onkológiai, kardiológiai és neurológiai diagnosztikában.

A közeljövőben változó európai uniós szabályozás eredményeként a jövőben speciális daganatdiagnosztikára is alkalmas új radiofarmakonokat fejleszt a Pozitron-Diagnosztika Központ– hangzott el az intézmény 10 éves születésnapján.

Legolvasottabb cikkeink