• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Novembertől több pénz az alapellátásban

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint.

Novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, így hamarosan már az alapellátásban dolgozók is többet kereshetnek. A kormány erről szóló döntését Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón, augusztus 30-án jelentette be.
Giró-Szász András akkor azt mondta: a kabinet célja, hogy a lakóhelyétől függetlenül minden magyarnak közel azonos színvonalú intézményi ellátás legyen elérhető.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint. Egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. Az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és beépül a jövő évi finanszírozásba is, "látjuk már a jövedékiadó-emelésből ennek a forrásait" - tette hozzá Szócska Miklós.

Az államtitkár még aznap, egy egészségügyi konferencián tartott előadásában kiemelte: ebben az évben - tíz év után - béremeléshez jutottak az egészségügyi szakemberek. A bérrendezés első lépcsőjében, augusztusban mintegy 86 ezer dolgozó, most pedig a kormány döntése értelmében nagyjából 27 ezer, az alapellátásban dolgozó szakember juthat több pénzhez még idén, a folytatáshoz szükséges fedezet pedig a jövő évre is megvan - hangsúlyozta az államtitkár.

A Magyar Közlöny szeptember 14-i számában megjelent, az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból való finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet módosításával a háziorvosok, a védőnők és a fogászati ellátások - köztük a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező, alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok, területi ellátási kötelezettség nélküli fogászati szolgálatok és a fogászati szakrendelések - alapfinanszírozása emelkedik.

Az alapellátás finanszírozásának emelését mindenki üdvözölte, ugyanakkor annak mértékét az MSZP és az LMP, valamint több szakmai szervezet is kevesellte.