• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

ORFI: Nem kiszerveznek, hanem beszerveznek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Saját pénzből gazdálkodta ki az ORFI az új, 600 milliót érő MRI készülékét.

Történelmi pillanatnak nevezte Szócska Miklós, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) „nem kiszerveznek, hanem beszerveznek" egy feladatot. Az egészségügyért felelős államtitkár mindezt azon az ünnepségen mondta, amelyen átadta az intézet csúcsminőségű, 600 millió forintot érő diagnosztikai készülékét. A megjegyzés arra vonatkozott, hogy míg a korábbi elavult MRI-t egy alvállalkozó üzemeltette, addig az újat már maga az ORFI fogja.

Poór Gyula, az ORFI főigazgatója meg is jegyezte: az új MRI házon belüli működtetésével szakítanak azzal az egészségügyben nem ritkán előforduló gyakorlattal, hogy míg a költségek, az adósság az intézménynél marad, addig a bevételt hozó feladat hasznát más fölözi le. A főigazgató hozzátette: mindez nem jelenti azt, hogy gyorsan megtérülne a saját forrásokból megvásárolt, az ország három legkorszerűbb, legnagyobb tudású MRI készüléke közé tartozó gép ára. Legalább 5-6 év kell hozzá, hogy visszajöjjön az ORFI befektetése.

A korszerű, 3 teslás diagnosztikai készülék nemcsak a gerinc, koponya és végtagok gyulladásait, deformációit tudja felderíteni még a kezdeti stádiumban, hanem a daganatos és anyagcsere-betegségeket is. Az ORFI-ban persze leginkább a kóros mozgásszervi elváltozások diagnosztikájára használják majd, és mintegy a Semmelweis és a Marosvásárhelyi Egyetem kihelyezett tanszékének készülékeként, kutatásra és oktatásra is.

Az új mágneses rezonanciára épülő képalkotó készülék működtetésére jelenleg az OEP annyi finanszírozást ad, hogy a labor heti 5 napban, naponta 14 órában diagnosztizálhat betegeket. A főigazgató szerint ennél nagyobb finanszírozott óraszámra lenne szükség, mivel az ORFI-n kívül még 26 mozgásszervi központ betegeit is ellátja a gép. Poór Gyula szerint, ha lenne plusz pénz a gép is, ők is bírnák a nagyobb terhelést.

A főigazgató felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon négy emberből egynek van valamilyen mozgásszervi panasza. A 60 éves alapítását tavaly ünneplő intézetben évente 80 ezer orvos-beteg találkozás történik, 10 ezer járó beteget látnak el és 402 ágyon gyógyulhatnak a fekvőbetegek. Poór Gyula megjegyezte azt is, hogy az intézet azon kevés egészségügyi intézmények közé tartozik, amelynek 12 éve semmilyen adóssága nem volt, sőt a megtakarítások tették lehetővé, hogy megvásárolják a szerdán átadott MRI készüléket.

Az átadó ünnepségen Szócska Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy az új egészségügyi salátatörvény-tervezetben külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészségpénztár csak átlátható tulajdonosi háttérrel rendelkező cégekkel szerződik.

Legolvasottabb cikkeink