• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összefogással a globális dohányjárvány ellen

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Nem a dohányzók, hanem a dohányzás ellen és a nemdohányzók védelmében kívánunk fellépni.

Gratulálok Magyarországnak, amiért április 26-án nagy többséggel elfogadta a Nemdohányzók Védelméről szóló törvény módosítását, amely mint a legerősebb dohányzás szabályozási eszköz, jelentős népegészségügyi előrelépés – ezekkel a szavakkal indította Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban a Dohányzásmentes Világnap alkalmából megrendezett sajtótájékoztatót dr. Gauden Galea, a WHO Európai Regionális Irodája Nem fertőző betegségek és Egészségfejlesztési Részleg igazgatója (Division of Noncommunicable Diseases and Health Promotion WHO Regional Office for Europe).

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által koordinált folyamatban a tagországok által megalkotott Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény (FCTC) – melyhez 172 más országgal egyetemben hazánk is csatlakozott –, megerősíti minden ember jogát a legmagasabb szintű egészséghez és új jogi dimenziókat biztosít a dohányzás visszaszorítás területén történő együttműködéshez. Az idei Dohányzásmentes Világnap arra irányul, hogy rávilágítson az egyezmény fontosságára, nyomatékosítsa a tagállamok ezzel kapcsolatos kötelezettségeit, és hogy segítsék a tagállamokat ezek szisztematikus és következetes végrehajtásában - áll az ÁNTSZ ma kiadott közleményében.

Nem a dohányzók, hanem a dohányzás ellen és a nemdohányzók védelmében kívánunk fellépni akkor, amikor az ÁNTSZ és a népegészségügyi szakigazgatási szervek munkatársainak jelentős része a törvény hatályba lépése előtt és azt követően az ellenőrzésekben részt vesz – mondta a világnapi sajtótájékoztatón dr. Paller Judit mb. országos tiszti főorvos. Hozzátette: ki kell mondani, hogy a dohányfüst rákkeltő és toxikus, belélegezve nincs minimális veszélytelen dózisa, minden füsttel terhelt légvétel egészségkárosító kockázattal bír. A műszaki megoldások nem adnak kellő védelmet. Az aktív és passzív dohányzás a tüdőrák-halálozásban 90 százalékban felelős. A feladat összetett: a dohányzás csökkentése, a nem dohányzók arányának növelése.

Az ÁNTSZ törvényből következő ellenőrzési feladatainak koordinálására munkacsoport alakult. Az egységes ellenőrzési protokoll kidolgozása, az ellenőrzések során birtokunkba kerülő adatok informatikai feldolgozása, azokból tudományos és szakmai következtetések, megállapítások kinyerése mind azt a munkát fogják erősíteni, mely többek között hozzájárulhat a dohányzással kapcsolatban a lakosság véleményformálásához, a támogató otthoni környezet kialakításához, az óvodás kortól kezdődő egészségfejlesztéshez, felkeltheti az igényt a leszokáshoz – mondta Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője.

Az allergia a hazai lakosság 20-25 százalékát érinti. A megbetegedés egyértelműen összefüggésbe hozható a dohányzással és a dohányfüsttel terhelt környezettel. Skóciában a dohányzás törvényi szabályozása után az asztmás gyerekek száma 17 százalékkal csökkent. Hazánkban hasonló eredményt várnak többek között a hazai szakemberek, melyhez kulcs a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartása és betartatása. Az ÁNTSZ partnerséget és segítséget kínál mindenkinek, akik ebben a fontos népegészségügyi kérdésben tenni tudnak - áll a közleményben.