• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Otthon is kiszűrhető a vastagbélrák jele

Lapszemle 2018.08.18 Forrás: femina.hu
Otthon is kiszűrhető a vastagbélrák jele

Néhány egészségügyi tesztet otthon is el lehet végezni, igaz, a házi tesztek nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást.

Az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet megkérdőjelezni, mégis akadhat olyan helyzet, amikor nem tud az ember orvoshoz menni. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet néhány otthoni körülmények között elvégezhető teszt - írja a femina.hu.

Sokan a nem enyhülő panaszok ellenére is húzzák-halasztják az orvos felkeresését. Bár nem jó ötlet a Google segítségével felállítani egy diagnózist, de kevesen vannak, akik még nem kerestek rá az éppen adott panaszaikra. Bár a házi tesztek nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást, a gyanú fennállása esetén még mindig jobb ötlet egy otthoni teszt elvégzése, mint megfeledkezni a problémáról. Pozitív eredmény vagy nem múló panaszok esetén viszont feltétlenül keresd fel az orvosodat!

Székletvér-teszt

Állandó hasi panaszok esetén a háziorvos székletvér-laborvizsgálatra utalhatja be a pácienst. Ha a teszt pozitív, és szabad szemmel nem látható vér van a székletben, ez korai stádiumú béldaganatot, polipot, esetleg fekélyt, gyomorhurutot vagy gyulladásos bélbetegséget is jelezhet, ilyenkor további szűrésre van szükség.

A székletvért kimutató tesztek otthoni körülmények között is elvégezhetők, és nemcsak a patikában kaphatók, de akár az internetről is megrendelhetők. Lehetnek egy vagy több nap alatt elvégezhetők, de általánosságban úgy működnek, hogy a papírszalaggal gyűjtött székletmintát egy speciális oldatba kell tenni, végül egy kontrollfelületen olvasható le az eredmény. Természetesen mindig az adott termék előírásai az irányadók. 

Candida-teszt

Különböző hasi panaszok, a hüvely viszketése és kipirosodása, megnőtt hüvelyváladékozás, erős fáradtságérzés is utalhat a Candida albicans gomba elszaporodására. A fertőzés kockázatát több tényező is növeli, így a fogamzásgátló szedése, az antibiotikum-kúra vagy a gyenge immunrendszer. Szerencsére létezik otthoni teszt, például az interneten megrendelhető, egylépéses Candida-gyorsteszt.

A teszt megbízható a hüvelygomba-fertőzés diagnosztizálásában, a használat pedig csak tíz percet vesz igénybe a mintavételtől egészen a kiértékelésig. A vérvizsgálattal szemben a hüvelyi mintavétel kellemetlenségektől mentes, gyorsan kimutatja a pozitív vagy negatív eredményt. A kórokozó jelenléte esetén fordulj orvoshoz!

Vashiány-teszt

A vashiány a hemoglobinszint csökkenésével vérszegénységhez vezethet. Tünetei közé tartozik többek közt az erős fáradtságérzet, a szédülés, a nyelési nehézség, a hajhullás és a fejfájás is. Az alacsony vasszint otthoni gyorsteszttel is kimutatható, ehhez csak egy csepp vérre van szükség, amit egy speciális oldattal kell összekeverni, majd a tesztkazettára cseppenteni. 10 perc után megtudható az eredmény. Ha pozitív a teszt, keresd fel az orvost, aki segít kideríteni, hogy a vaspótlás elegendő-e a tünetek elmulasztásához.  

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink