• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Óváry Csaba irányítja az Idegtudományi Intézetet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:
Óváry Csaba irányítja az Idegtudományi Intézetet

Prof. dr. Nagy Zoltán nyugdíjba vonul, de a továbbiakban is támogatja az Intézet módszertani feladatainak ellátását.

2018. február 1-től dr. Óváry Csaba helyettesíti a korábbi főigazgató prof. dr. Nagy Zoltánt az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatói feladatainak ellátásában a sikeres pályázat lefolytatásáig, tudatja közleményében az intézmény.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2018. február 1-től az intézmény eddigi orvosigazgatóját dr. Óváry Csabát bízta meg az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatói feladatainak ellátásával. A korábbi főigazgató, prof. dr. Nagy Zoltán nyugdíjba vonul, de a továbbiakban is támogatja az Intézet módszertani feladatainak ellátását.

Óváry Csaba orvosi diplomáját 1994-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte meg. 2000-ben neurológiából szakvizsgázott. Pályafutását Budapesten, az Agyérbetegségek Országos Központjának általános orvosaként kezdte. Ezután a Pulzus Egészségközpont Stroke Ambulanciáján dolgozott, majd Japánban a Research Institute for Brain and Blood Vessels munkatársa volt. Hazatérve az International Medical Center Stroke ambulancia, majd a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház orvosaként dolgozott. Ezt követően az Intézet Stroke és epilepszia osztályának munkatársa, és 2014 óta orvosigazgatója.

2014-ben megszerezte az Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ egészségügyi menedzseri diplomáját. Számos tudományos közlemény és szakcikk szerzője, kiemelt szakterületei a stroke-ellátás és a stroke-epidemiológia. 2017-ben megvédte „A stroke epidemiológiája és a stroke-ellátás szervezésének kérdései az epidemiológiai adatok tükrében Magyarországon" doktori téziseit és PhD-címet szerzett. Nős, két lánygyermek édesapja.

„Maga a változás nem csupán két személyről, évtizedes mentoromról, Nagy Zoltán professzor úrról és rólam szól – vélte az új főigazgató –, hanem egy régóta érlelődő őrségváltás szimbolikus sarokköve. Nagy tradíciójú, idén 65 éves Intézetünk kinevelte azokat a fiatal szakembereket, akik képesek a professzionális vezetői szerep betöltésére. Ez az új generáció veszi a következő években kezébe az Intézet irányítását."

Dr. Óváry Csaba kifejtette: „Intézetünk nem csupán Magyarország vezető idegtudományi intézménye, de egyike a legnagyobb európai idegsebészeti centrumoknak. Sok agyi és gerincbeteg, epilepsziás és stroke-on átesett ember számára egyet jelent a gyógyulás esélyével. Szerepünk mindig is kiemelkedő volt a hazai idegsebészeti és neurológiai ellátásban, később a stroke endovaszkuláris ellátásban, most pedig egy olyan fordulóponthoz érkeztünk, többek között az Egészséges Budapest Program fejlesztéseihez kapcsolódóan, amely új irányba fordítja az Országos Klinikai Idegtudomány Intézetet."

Az Intézetben jelenleg is folyik a KEHOP 5.2.2. pályázatból 575 millió forint értékben az épületek energetikai célú felújítása. Az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló 2,435 milliárd forintos fejlesztés eredményeként jelentős mértékben javul az OKITI orvosi műszer ellátottsága és informatikai háttere XXI. századivá válik. Emellett az Intézet lehetőséget kap arra, hogy 265 millió forintos keretből megtervezze a főépület következő években mintegy 6 milliárdos költségvetésből megvalósuló bővítését és fejlesztését.

„Jelentős feladatcsomag és óriási lehetőségek előtt állunk a stroke kezelésében, a neurológiai és idegsebészeti ellátásban, valamint Intézetünk fejlesztésében. Ehhez a kormányzattól minden segítséget megkaptunk és meg is fogunk kapni. Az intézmény megújuló vezetésének feladata, hogy bebizonyítsa: az „Amerikai út" a világszínvonalú egészségügyi ellátás egyik legjobb hazai példája" – vélte az új főigazgató.

Fotó: Kováts Dániel - NLCafé

Legolvasottabb cikkeink