• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Plafon alatt az ápolási díj is?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Ápolási díj: A súlyosan fogyatékos gyermekét gondozó anya nem munkakerülő

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöksége (MEOSZ) felszólítja a kormányt, hogy ne csökkentse tovább a fogyatékos emberek ellátásait azzal, hogy a tervezett segélyplafonba beleszámítja az ápolási díjat. A Szövetség felháborítónak tartja, hogy a kormány a segélyezetteket, köztük az ápolási díjban részesülőket munkakerülőknek állítja be, akiket az ellátás csökkentésével kell megrendszabályozni. Az ápolási díjban részesülők lennének a legboldogabbak, ha dolgozhatnának, mert ez azt jelentené, hogy szeretteik egészségesek és nem szorulnak gondozásra, de sajnos ez nem így van - írják közleményben. 

Ápolási díj alanyi jogon azoknak jár, akik tartósan beteg 18 év alatti vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni ápolását végzik. Ők alapesetben 29500 forintot kapnak havonta, de ha a gondozott családtag nem képes önállóan étkezni, tisztálkodni, öltözködni vagy a lakásban közlekedni, azaz fokozott ápolást igényel, akkor 38350 forint jár a gondozásáért. Az ilyen élethelyzeteket nem önként, és főként nem munkaelkerülés céljából választják a családok, arról nem beszélve, hogy egy súlyosan fogyatékos ember ápolása nehéz, embert próbáló feladat, ami sokszor 24 órás szolgálatot jelent.

Matolcsy György pénteken ismertette a kormány legújabb megszorító csomagját, amely a szociális ellátások területén egy újabb segélyplafont vezetne be azzal a céllal, hogy „munkára ösztönözzön" és nem mellékesen 8-10 milliárdot spóroljon jövőre. Mivel az aktív korúaknak járó két legfőbb szociális ellátás már most is maximálva van, okkal feltételezhető, hogy a kormánynak a megmaradt ellátásokra, köztük az ápolási díjra fáj a foga. Az ápolási díjban részesülők családjai most is a legszegényebbek közé tartoznak, további elvonásokat nem tudnának elviselni. A MEOSZ elnöksége úgy véli, a kormánynak inkább azon kéne munkálkodnia, hogy csökkentse ezeknek a családoknak a terheit.

Az elnökség szerint megdöbbentő, hogy még az IMF is több együttérzést tanúsít a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő magyar emberekkel szemben, mint a saját kormányuk, hisz még a szociális érzékenységéről kevésbé híres nemzetközi pénzügyi szervezet is fontosnak tartotta felhívni a kormány figyelmét arra, hogy legyen tekintettel a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportokra.

A MEOSZ elnöksége pénteken rendkívüli ülést tartott a segélyplafon miatt. A testület felszólítja a kormányt, hogy állítsa le a fogyatékos emberek ellen irányuló intézkedéseit és ne csökkentse tovább se a fogyatékos, se a megváltozott munkaképességű emberek ellátásait. Az újabb megszorítások helyett tegyen meg mindent annak érdekében, hogy senki ne éhezzen és a télen senki ne fagyjon meg, az eddigi kormányzati tevékenységnek köszönhetően ugyanis ez utóbbival is reálisan lehet számolni - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink