• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rezidensek: 120-an 1016 álláshelyre

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A szakállamtitkárság a folyamatosságtól és a későbbi végzés miatt további belépőket vár.

Eddig mindössze 120 rezidensi állást töltöttek be a kórházaknál, miközben 1016 állást hirdetett meg 74 egészségügyi szolgáltató az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai szerint. Az egészségügyi szakállamtitkárságtól kapott információk alátámasztják a kórházvezetők negatív tapasztalatát, amelyet múlt héten Csidei Irén, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, a Zala Megye Kórház főigazgatója osztott meg a Weborvossal, tragikusnak minősítve a helyzetet.

Lapinformációk szerint például a dombóvári kórházba egyetlen rezidens sem jelentkezett a meghirdetett helyekre eddig, míg a szolnoki kórházba is csak töredéke (egyötöde) vártnak, a zalai intézményben pedig a tizennyolc helyett csupán öt rezidens áll munkába szeptemberben.

A szakállamtitkárság azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a felsőoktatási intézmények tájékoztatása alapján a hallgatók többsége augusztus végén és szeptember közepén végez, valamint a központi gyakornoki rendszerben a jogszabály alapján október 15-ig születik döntés a központi gyakornoki helyek betöltéséről. Reményeik szerint például a háziorvostan szakképzésre várhatóan jelentős számban jelentkeznek majd.

Az idei év a korábbiakhoz képest rendhagyónak minősíthető, ugyanis 2011-ben lehetővé tették a folyamatos rendszerbe lépést (az ezt biztosító jogi szabályozás május 1-jén jelent meg). A támogatott álláshely elnyerésére folyamatosan nyújtható be pályázat az EEKH-hoz. Az idei évben a nyertesként kihirdetett pályázatok esetében az állás betöltés automatikus.

Azon egészségügyi szolgáltatók, amelyek az év elején nem pályáztak, az Egészségügyi Felsőfokú Szakirányú Szakképzési Bizottság (az EFSZSZB az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács egyik albizottsága) javaslata alapján a miniszter döntésére nyerhetnek el támogatott álláshelyet. Az EFSZSZB szükség szerint, de legalább évente 8-szor ülésezik, kaptuk a tájékoztatást a tárcától. A rezidensi állások pedig folyamatosan nyomon követhetőek az egyetemek, az EEKH és a Magyar Rezidens Szövetség honlapján is.