• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

SE: újra kell gondolni a képzési stratégiát

Egészségpolitika Forrás: MTI

Lényegében már most is "telt házzal" működik az orvos-, a fogorvos- és a gyógyszerészképzés.

A Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese szerint az államilag finanszírozott keretszámok változása miatt, mint minden felsőoktatási intézménynek, a Semmelweis Egyetemnek is, újra kell gondolnia a képzési stratégiáját, szükség lehet egyes területeken bizonyos képzések átmeneti felfüggesztésére. Szél Ágoston általános rektorhelyettes az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatójában kiemelte: az általános létszámcsökkentéssel szemben az orvos-, a fogorvos- és a gyógyszerészképzés területén nő a felvehető létszám, így a korábbi évekhez képest magasabb létszámmal indulhat a képzés. Ugyanakkor más kérdés, hogy ezt a lehetőséget milyen mértékben tudják kihasználni, mivel lényegében már most is "telt házzal" működnek ezek a szakok.

A többi képzési területen viszont csökkent a teljes állami ösztöndíjjal felvehető hallgatók száma, ezért ezeken a területeken szükség lehet a képzési stratégia újragondolására, például bizonyos képzések átmeneti felfüggesztésére. A kereslet és a keretszámok átgondolása után elvben akár egyes képzések esetleges összevonására is sor kerülhet, ehhez természetesen új akkreditációs eljárásra lenne szükség - jegyezte meg.

Hozzátette: a keretszámok csökkenése miatt a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara ebben az évben nem hirdet meg négy alapképzési levelező szakot: a humánkineziológiát, a testnevelő edzőt, a rekreációt és a sportszervezőt.

Az intézményre kialakított globális keretszámok - például orvos-egészségügy, pedagógia, társadalomtudomány képzési területek - belső, karokra és szakokra vonatkozó lebontása még nem történt meg, de várható, hogy a közeljövőben a fenntartó ebben a kérdésben tájékoztatja az intézményt és a felvételizőket.

A költségtérítéses képzésben - a felvételhez szükséges minimális pontszám elérése után - az általános orvos szakon félévente 1.000.020 forintot kell majd fizetni.  A fogorvosképzésben 1.016.420, a gyógyszerészképzésben 800.000, az Egészségtudományi Karon 270 és 300 ezer forint között mozog a költségtérítéses nappali képzések díja.