• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szakrendelők államosítása: opcionális megoldások

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az önkormányzati rendelők tulajdonosai február 15-ig nyilatkozhatnak szándékukról.

Újra kitátja száját az állami kisgömböc, hogy ezúttal – 2013. január elseje helyett május elsejével – elnyelje a tulajdonosaik által államnak szánt rendelőintézeteket. Mint a parlament egészségügyi bizottságának mai ülésén Szócska Miklós államtitkár és Cserháti Péter helyettes államtitkár tájékoztatásából kiderült, az önkormányzati rendelőintézetek tulajdonosai, vagyis a helyhatóságok 2013. február 15-ig nyilatkozhatnak arról, szeretnék-e megtartani intézményüket, vagy inkább átadnák az államnak – a feladattal együtt a vagyontárgyat is.

A szakállamtitkárságon 263 olyan rendelőintézetet tartanak számon, amely önkormányzati tulajdonú. Ebből 123-at az önkormányzat, 40-et az önkormányzat által létrehozott gazdasági társaság és 100-at magántulajdonú társaság működtet. (A 263 rendelőintézet közül 180-ban csak egy-két szakorvosi ellátás működik, 83 ad nagyobb szakorvosi palettát.)

A helyhatóságoknak 2013. február 15-ig kell nyilatkozniuk, mit szeretnének kezdeni a rendelőintézetükkel. Amennyiben lemondanak az ellátási feladatról, úgy az ingatlant is viszi az állam, amely 2013. május elsejétől veszi át ezeket.

Az immár sokadik államosítási határidőig lehetőségük lesz a tulajdonosoknak felkészülniük az átadásra, amelyet egy jövő év elején megjelenő kormányrendeletben fognak pontosan szabályozni. Addig is teljes moratóriumot hirdetnek az önkormányzati tulajdonban lévő rendelőintézeti ingatlanokra, vagyontárgyakra – tanulva a kórházállamosítás negatív tapasztalataiból.

Arra is lesz idejük a járóbeteg-ellátástól megválni szándékozó önkormányzatoknak, hogy az alapellátással egy ingatlanon működő szakellátást tulajdonjogilag rendezzék (leválasszák), tehát a háziorvosi rendelők semmiképpen nem kerülnek állami tulajdonba, jelezte Szócska Miklós.

Lapunk kérdésére, miszerint körülbelül hány rendelő állami kézbe kerülésével számol az államtitkárság, Cserháti Péter elmondta, hogy egyelőre csak az önkormányzatok által működtetett (123) rendelőintézeti körről van hozzávetőleges információjuk. Ezek szerint a fővárosban működők többségét szeretnék megtartani a tulajdonosok, míg vidéken leginkább az uniós forrásból létrehozott, állandósult szakorvoshiánnyal küszködő rendelőintézetektől szeretnének megválni a helyhatóságok.