• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Táppénzesek soron kívül a rendelőben?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A szakbizottság leszavazta a szocialisták javaslatát, amely eltörölte volna ezt a passzust.

A parlament előtt lévő salátatörvény egyik passzusa szerint a legalább 15 napig keresőképtelen biztosítottat a beutaló orvos kezdeményezése alapján az ellátásra kötelezett szolgáltató köteles soron kívül fogadni. Mint a mai Népszabadság írja, a szabályozástól azt remélik, hogy ha a táppénzen töltött összes időszak akár csak egyetlen nappal is megrövidül, az elvileg akár 2,8 milliárd forint megtakarítással is járhat. Ugyanakkor a teljesítménylimittel megkötött, és egyéb szabályokban rögzített betegfogadás (meghatározott ellátási időtartam) miatt már így is jelentős várakozás alakult ki egyes rendeléseken (például ortopédia, kardiológia, pszichiátria, stb.) és különösen a diagnosztikai vizsgálatoknál.

– Az elvvel egyetértünk, de a gyakorlati megvalósítással nem – nyilatkozta lapunknak a javaslat kapcsán dr. Varga Imre, a Medicina 2000 - Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség előző elnöke. – Nyilván nem jó, ha valakit csak azért parkoltatnak táppénzen, mert hosszan kell várakoznia egy vizsgálatra, de a mostani rendszerre rábocsátani az ily módon kalkulálhatatlan betegforgalmat, ez elképzelhetetlen. Aki ezt kitalálta, az ugyan jó szándékú volt, ám a járóbeteg-ellátási gyakorlatot egyáltalán nem ismeri.

A háziorvosi beutalóval „beeső", táppénzen lévő beteg ugyanis teljesen felborítja a több szakmában előjegyzést, amely akár két-három hónapos, sőt, van, ahol még nagyobb várakozást igényel a betegtől. Az orvosnak ezért kalkulálnia kellene a javaslat szerinti táppénzesek várható megjelenésével, ám mindehhez nincs kellő információja, így akár kialakulhat egy abszurd helyzet: az orvos több hónapos előjegyzésre veszi a betegeket, miközben a betervezett forgalom nem jelentkezik, és üresen áll a rendelő. Vagy épp fordítottja, hogy kezelhetetlen betegtorlódás alakul ki a rendelőben – tette hozzá az elnök.

A betegek körében további elégedetlenséget váltana ki a tervezett lépés, hiszen több hónapos várakozás után esetleg újabb időpontot kapnának az azonnal ellátandó táppénzes beteg miatt.

– Kezelni lehet ezt a kérdést, a szövetség többször felajánlotta segítségét, és javaslatot is benyújtottunk ezzel kapcsolatban a szakállamtitkárságnak. A helyzetet modellezni kell, mert nagy eltérések lehetnek megyék, települések között, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Van például van olyan megye, ahol csak néhány kardiológus dolgozik! Komoly hiány mutatkozik egyes szakmákban és már nemcsak a kistelepüléseken. Mindezen túl a teljesítménylimiten lazítani kell, és további forrásokat kell biztosítani az szakellátás számára – szögezte le az elnök.

A szocialista képviselők ugyancsak úgy vélik, ez a passzus magában rejti a már jelenleg is számtalan szakmai feszültséget, ellátási nehézséget okozó várólisták további növekedését. Sem a törvényjavaslat, sem más jogszabályok nem biztosítanak az esetlegesen felmerülő többletfeladatokhoz humán és anyagi erőforrásokat. Adott egészségügyi szolgáltatás indokoltsága és sürgőssége az esetek egy jelentős részében csak a konkrét szükséges vizsgálatok elvégzése után egyértelműsíthető, így ezek nélkül a várólisták átírása táppénz ellátási meggondolásokból magában rejtheti egy-egy beteg várakoztatásából bekövetkező egészségkárosodását.

A keresőképtelenséggel összefüggő többlet diagnosztikus és terápiás ellátásokhoz nem a várólisták átírására lenne szükség, hanem feladatarányos humán- és anyagi erőforrások biztosítására.

Az egészségügyi bizottság szerdán foglalt állást a szocialisták javaslatáról: a szakmai ellenvélemények dacára sem támogatta a  a szocialisták javaslatát, amely hatályon kívül helyezte volna a táppénzeseknek soron kívüli ellátását biztosító rendelkezést. Vita sem kerekedett az elég szerény számban megjelent (aznap hajnalban fejeződött be a salátatörvény részletes vitája a parlamentben) többségében orvosi diplomával rendelkező képviselők között, egyszerű (le)szavazással elintézték a kérdést. 
 

A szakállamtitkárság törvénymagyarázata