• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tematikus továbbképzések az alapellátóknak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Várják a házi gyermekorvosok és vegyes praxisú háziorvosok, védőnők jelentkezését.

Koragyermekkori intervenció, korai fejlesztés, koragyermekkori fejlődés-lélektan, családdinamikai ismeretek és sok egyéb, a mindennapi gyakorlat során hasznosítható témát járnak alaposan körbe a Koragyermekkori program keretében meghirdetésre került térítésmentes és akkreditált témaspecifikus továbbképzések, melyekre október 15-ig várják a jelentkezéseket.

A „Családi összjáték – Családdinamikai ismeretek elmélete és gyakorlata" továbbképzés célja, hogy a gyakorló szakemberek számára olyan ismereteket adjon át a család működésével, a tünetek és családi diszfunkciók összefüggésével kapcsolatban, melyeket mindennapi munkájukban tudnak használni. A továbbképzésen résztvevők nagyobb összefüggésekben lesznek képesek átlátni egy-egy gyermek tüneti viselkedésének családi hátterét, így képesek lesznek adekvátabb segítséget nyújtani a gyermeknek és családjának, vagy a megfelelő szakemberhez irányítani őket.

„A csoport mint pszichológiai tér" továbbképzés áttekinti a csoportdinamikai alapelveket, a csoportvezetéssel kapcsolatos ismereteket és modellezi egy szülőcsoport megszervezését, lebonyolítását. Segíti a továbbképzésben résztvevőt, hogy felismerje és ismerje a gondozottak (csoporttagok) igényeit, szükségleteit, valamint a napi munkájában jelen lévő lélektani jelenségeket, felmerülő terheket, ezek prevenciós és kezelési lehetőségeit. Ismerni fogja a csoporttémával kapcsolatos hozzáférhető szakirodalmat, hazai információkat, valamint az ellátó helyek és segítő szervezetek elérhetőségét, tevékenységeit.

A „Koragyermekkori fejlődés-lélektani ismeretek" a szakemberek már meglévő kompetenciáira és szakmai tapasztalataira épít. Képessé tesz az egészségi és szociális problémák felismerésén túl a családok pszichés légkörének, különösképpen az anya–gyermek kapcsolat problémáinak, terhelhetőségének felismerésére, lehetőség szerinti javítására, illetve a megfelelő szakemberek bevonására, egyedi gondozási szemléleti keretben a megfelelő tanácsadási helyzet kialakítására és működtetésére.

A „Majd kinövi (?) – A koragyermekkori intervenciós rendszer és korai fejlesztés" képzést azoknak a szakembereknek ajánlják, akik a mindennapi gyakorlatuk során többször szembekerülnek azzal a kérdéssel, hogy hová irányíthatóak az eltérő vagy megkésett fejlődésű gyermekek annak érdekében, hogy megkapják a szükséges és megfelelő minőségű ellátást. A továbbképzés célja a koragyermekkori intervenciós ellátórendszer működésével kapcsolatos tudás bővítése és a különböző ágazati irányítás alá tartozó intézményes szereplők közötti kapcsolati, továbbküldési, jelzési utjainak megismerése.

A továbbképzések szervezése
Az említett továbbképzésekre jelentkezni az alábbi régiókban lehet 2014-ben: Észak-Alföld, Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, valamint Budapest. Ezekben a régiókban, illetve az itt nem felsoroltakban is lesznek újabb alkalmak a következő év elején, valamint két újabb továbbképzéssel bővül majd a paletta.
Mindegyik továbbképzést 7-20 fős, de tervezetten átlagosan 15 fős csoportokban szervezik. Mindegyik továbbképzés 3 egybefüggő napos, amelynek során térítésmentesen biztosítanak szállást és teljes ellátást a szervezők.

Jelentkezés módja és csoportbeosztás
A továbbképzésekre történő jelentkezéskor be kell lépni a program képzésmenedzsment rendszerébe és ott jelentkezni a továbbképzésre, majd eljuttatni a megadott címre a kinyomtatott jelentkezési lapot. A postacím a képzésmenedzsment rendszerből letölthető jelentkezési lapon szerepel.