• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tételesen cáfol a Magyar Orvosi Kamara

Egészségpolitika Forrás: MOK Online

Közlemény a MOK által indított belső vizsgálat eredményéről.

Bár a Magyar Orvosi Kamara a tagjaira kötött csoportos életbiztosításával összefüggő adatkezelésről szóló adatvédelmi hatósági határozatot a mai napig nem hozták nyilvánosságra a hatóság honlapján, így arról csupán a hatósághoz és a médiához forduló Felügyelő Bizottság elnökének sajtónyilatkozataiból, illetve a Magyar Távirati Iroda által közölt, s néhány orgánumban idézett részletekből tájékozódhattak az érintett orvosok, a Magyar Orvosi Kamara a megjelent hírekre reagálva belső vizsgálatot rendelt el és annak eredményéről az alábbiakat tette közzé honlapján:

"Az elmúlt napok, hetek nagy közérdeklődést nyert állítólagos kamarai visszásságok ügyében ismételten beigazolódott a sajnálatos tény, hogy a Magyar Orvosi Kamara Felügyelő Bizottsága munkáját nem, illetve rendkívül felületesen végezte, nagy nyilvánosság elé tárt állításai megalapozatlanok.

Köztestületünk a vádaskodás hírére belső vizsgálatot indított a MOK Komplex Kft. és az MKB Biztosító illetékeseinek bevonásával, a legsúlyosabb vádpont, tagjaink adatainak külföldre juttatása és szabálytalan kezelése tisztázása érdekében. A vizsgálat a következő eredményt hozta, melyet az MKB vezérigazgatója aláírásával visszaigazolt:

1. Egyértelműen beigazolódott, hogy „a Biztosító a csoportos életbiztosítási szerződés esetében a nyilvántartó rendszerében kizárólag a szerződő (MOK) adatait tartja nyilván. A csoportos szerződés biztosítottja csak abban az esetben kerül a Biztosító nyilvántartó rendszerében rögzítésre, ha a biztosítás alapján kárigényt nyújt be, és a kárelbírálás érdekében a személyi adatai kezeléséhez hozzájárult. A MOK által a biztosítás elszámolásához és a kárigények ellenőrzéséhez átadott taglistáit a Biztosító a nyilvántartó rendszerén kívül, a magyarországi szerverén tárolja. Ennek megfelelően a Biztosító a biztosítottak adatait a Biztosító adatfeldolgozását végző vállalkozásához nem továbbította."

Ez tehát azt jelenti, hogy a Magyar Orvosi Kamara soha egyetlen orvos, egyetlen adatát sem juttatta semmiféle külföldi adatkezelőhöz!
2. Tisztázódott továbbá, hogy a Biztosító által eddig nyilvántartott adatok személyes része az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján bárki által publikus módon hozzáférhető, közérdekű, nyilvános adatok.

3. Bár fentiekből következően köztestületünk nem követte el az OFB által terhére róttakat, az orvos közvélemény felkorbácsolása, és a negatív visszhangok okán döntés született arról is, hogy a Biztosító még a fent említett módon tárolt és kezelt adatbázist is megsemmisíti, és a jövőben – az elmúlt félév gyakorlatát követve és szerződésben is szentesítve – kizárólag havi rendszerességgel a biztosítandók létszámát kéri a MOK-tól.

Bár kezdetektől fogva nyilvánvaló volt a biztosítás, mint egyik legmarkánsabb kamarai tagszolgáltatás pozitív volta, fentiek igazolják annak szabályszerűségét is!

Egyúttal a történtek rávilágítanak arra, hogy az Országos Felügyelő Bizottság ellenőrző munkáját szakszerűtlenül végezte, állításai nem megalapozottak, ezek nyilvánosságra hozatala nemcsak puszta vádaskodás, de ezzel felmérhetetlen kárt okozott köztestületünk jó hírének!

Egyidejűleg és a teljes tisztánlátás kedvéért, a biztosítás fontosságát aláhúzandó tájékoztatjuk Önöket, hogy a biztosítás fennállása óta eltelt két és fél esztendő során a Biztosító összesen 340 káreseményt bírált el, melyek közül 135 haláleseti, 205 pedig életben léti esemény volt. Természetesen a Biztosító minden esetben vizsgálta a kárigény jogosságát, hiszen – mint köztudott – a biztosítás megkötésekor fennálló, a későbbiekben halált okozó betegség eleve kizáró tényező minden biztosításnál. Ezzel együtt az elbírált és jogosnak ítélt káreseményekre a Biztosító több, mint 90 millió Forintot fordított, ami a teljes 3 éves biztosítási díjhoz mérten kiemelkedően magas, biztosítói viszonyaltban egyedülálló kárhányadot jelent, az MKB Biztosító orvoskar iránti kivételes elkötelezettségét mutatva."

Budapest, 2014. február 5.