• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tovább ülésezik a megszűntetendő Egészségügyi Tanács?

Egészségpolitika Forrás: MTI

Biztosan lesz következő ülése a Nemzeti Egészségügyi Tanácsnak (NET).

Biztosan lesz következő ülése a Nemzeti Egészségügyi Tanácsnak (NET) - jelentette be Puskás Tivadar, a szervezet elnöke szerdai soros ülésüket követő budapesti sajtótájékoztatón. Az ülésen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is részt vett, aki korábban jelentette be, hogy a tanácsot megszüntetik, mivel szerintük az már nem tudja ellátni a feladatait. Szerepét más, külön szakmai szervezetek, a kamarák és jövőben létrejövő Nemzeti Betegfórum látja majd el. Jogszabályi szinten ezt a múlt héten előterjesztett egészségügyi "salátatörvény" mondja ki.

Puskás Tivadar elmondta, a NET tagjai elfogadtak egy állásfoglalást, melyben kimondják: jelen pillanatban nem szerencsés a tanács megszüntetése. Fontos, hogy legyen egy olyan grémium, amely a szakmai- és a betegszervezeteket összetartja - hangsúlyozta.
A sajtótájékoztatón Leitol Tímea, a NET civil alelnöke azt mondta, a NET olyan fontos szerepelt lát el, amelyre társadalmi igény van. Ezért megszüntetése komoly hátrányokkal járna.

Azzal egyetértenek, hogy a szervezet működését rendezni kell, azt az aktuális politikába kell illeszteni. Támogatják továbbá a Nemzeti Betegfórum létrehozását is. Leitol Tímea szerint viszont a két szervezet más célt szolgál, így azok egymás mellett is tudnának működni.

A sajtótájékoztatón a NET jövője mellett az ülés más témáiról is beszámoltak. Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete elnöke közölte: a betegszervezetek, melyek többségében különböző krónikus betegségben szenvedők képviseletére jöttek létre, nagyon rossz helyzetben vannak Magyarországon. Mint mondta, működésük fenntartása az utóbbi időben egyre nehezebbé vált. Több szervezet van, amely a telephelyének bérleti díját sem tudja fizetni, vagy dolgozókat kénytelen elbocsátani.

Széplaki Mirjam, az Autisták Országos Szövetségét képviselve azt emelte ki, az egészségügy nem tudja megfelelően ellátni az autista állampolgárokat. Mint mondta nem csupán a pszichiátria ellátásukban vannak problémák, hanem már az alapellátás szintjén is nehéz biztosítani, hogy megfelelő egészségügyi kezelést kapjanak.