• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Továbbra is kiemelkedő Magyarország átoltottsága

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kötelező védőoltásokat az oltandók több mint 99 százaléka megkapta tavaly.

Továbbra is nagyon jó Magyarországon az átoltottság aránya, az ÁNTSZ területi intézeteinek jelentése szerint az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat az oltandók több mint 99 százaléka megkapta. Az Országos Epidemiológiai Központ napokban közzétett jelentése alapján 2010-ben a kampányoltások teljesítése még kedvezőbben is alakult, mint az előző évben. Csupán 3 megyében vannak kisebb gondok: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében.

A problémák „nagyságát" jelzi, hogy például a torokgyík-merevgörcs és szamárköhögésellen 18 hónapos korban esedékes DTPa, a gyermekbénulás megakadályozására szolgáló IPV és a b típusú Haemophilus influenzae elleni Hib kötelező oltásokat a megyék közül Pest megyében kapta meg a legkevesebb gyerek. Azonban ez a „kevés" is 98,4 százalékuk volt. Szintén Pest megyében volt legalacsonyabb az aránya a már iskolás korban adandó hepatitis B elleni védőoltásnak: az oltandók „csupán" 97,8 százaléka kapta meg a második részletet.

Igaz, a kötelező oltások beadásának üteme szintén elég lassú Pest megyében, de főleg Borsod-Abaúj-Zemplénben. Ez utóbbi területen például a négyhónapos korban esedékes DTPa+Hib+IPV védőoltás beadásához fél év vagy annál is több hónap szükséges a 98 százalék feletti átoltottsághoz. Ugyanezeknél a kötelező védőoltásoknál később is (18 hónapos korban) igen lassú átoltási ütem tapasztalható szintén Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, és a 6 éveseknél Budapesten is.

A nem kötelező, de térítésmentesen adható pneumococcus elleni PCV védőoltásokból az ÁNTSZ összesen 309 819 adag oltóanyagot biztosított 2010-ben. A 4 és 15 hónapos korban javasolt oltásokat szintén Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben adatták be legkevesebben, ezeken a területeken az életkor szerint ajánlott korcsoport 70-80 százalékát oltották csak be. Általában is megállapítható, hogy tavaly az 1-2 éves kisgyermekek pneumococcus elleni átoltottsága lényegesen alacsonyabb volt, mint az ugyanezen élet-korban (2 és 4 hónap) esedékes életkorhoz kötött kötelező DTPa+IPV+Hib oltásoké.

A 2010-es oltásokat összesítő OEK jelentés szerint tavaly összesen körülbelül 1,1 millióan kaptak ingyenes influenza elleni oltást. Egész pontosan a szezonális vakcinából három év felett 1 024 832 fő, három év alatt 4555-en és 70 428 főnek adták be a pandémiás influenza elleni oltóanyagot.

Sokan oltatták be magukat nemzetközi utazásokkal kapcsolatos betegségek ellen is, csaknem 16 ezren. Valószínűleg egyre többen utaznak egzotikus országokba, legalábbis ezt jelzi, hogy tavaly több mint két és félszer annyian, 6555-en részesültek malária profilaxisban, mint egy évvel korábban, és sárgaláz elleni védőoltást is 3 549-en kaptak, szemben az előző évi 2 904 fővel.

Védőoltással megelőzhető betegségek