• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új, egységes menzajogszabály kerestetik

Egészségpolitika Forrás: MTI

Szabó Máté: a kormány feladata lehet az új közétkeztetési szabályozás megalkotása.

A közigazgatási és a nemzeti erőforrás miniszter arról tájékoztatta Szabó Máté ombudsmant, hogy együtt javasolták a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítását, amellyel a kormány feladatává tennék a gyermekétkeztetés követelményeit tartalmazó, egységes új jogszabály kidolgozását - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-t. A közlemény szerint Szabó Máté több szülő panasza alapján indított vizsgálata során még jó fél évvel ezelőtt azt állapította meg, hogy a közétkeztetéssel kapcsolatos kifogások a megfelelő szabályozás hiányára is visszavezethetők, és bár az országos tiszti főorvos ajánlásai jelentenek valamelyest támpontot, sérülhet a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való joga, csorbul a jogbiztonság.

Mint felidézték, a helyzetet súlyosbította, hogy 2011-ben hatályon kívül helyezték a gyermekek közétkeztetésére vonatkozó korábbi rendeletet. Szabó Máté az érintett tárcák figyelmébe ajánlotta megállapításait, javaslatait, és a a kormánytól a közétkeztetés szabályrendszerének átfogó felülvizsgálatát, új és egységes, komplex jogszabály létrehozását kérte.

Az ombudsman szerint az új szabályozásnak a minőség és a mennyiség meghatározása, a speciális igényű gyermekek ellátása, az iskolai büfék kínálata, az egészséges ivóvíz használata, a főzés és a kulturált étkeztetés tárgyi és személyi feltételei, az anyagi források, a térítés díjak mellett azt is tartalmaznia kell, hogy mi tartozik a közétkeztetés fogalmába, az milyen intézményekben nyújtható, milyen szerepet kapna abban az iskola-egészségügy, azt milyen forrásokból, mely költségeket kell fedezni.

A biztosi hivatal közleménye szerint ha a jogalkotó elfogadja az érintett miniszterek javaslatát a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítására vonatkozóan, akkor a törvény a kormány feladatává teszi a gyermekétkeztetésre vonatkozó részletes szabályozás megalkotását, a garanciális szabályok miharabbi előkészítését és érvényre juttatását.

Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, húskészítményeket. Kitért arra is: a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen.

Az MTI megkeresésére Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója szerdán azt közölte: az elmúlt időszakban az országos tiszti főorvos ajánlásával kapcsolatosan számos megkeresés érkezett az OÉTI-hez, a hozzászólások, vélemények feldolgozása jelenleg is zajlik. Egyelőre keresi azokat az esetleges kompromisszumos megoldásokat, amelyek a rendelet megjelenését előremozdítják. Ha a jelenlegi előterjesztés ennek megfelelő átdolgozott változata elkészül, arról tájékoztatást adnak - tette hozzá.

Tavaly október végén az egészségügyi államtitkárság azt közölte, hogy már tárcaközi egyeztetésen van a közétkeztetésről szóló rendelettervezet, vagyis a közoktatási, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó intézményekre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat tartalmazó koncepció.