• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új rendelet készül a hulladékkezelésről

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Minden egészségügyi intézményt, magánszolgáltatót érinteni fog a tervezett rendelkezés.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) újszerűsége, felépítése, fogalom meghatározása, és a jelenleg hatályos rendeletek megalkotása óta eltelt időszakban bekövetkezett egészségügyi szakmai változások indokolttá teszik új miniszteri rendeletek megalkotását, beleértve az egészségügyi intézményekben keletkező hulladék kezeléséről szóló 1/2002.(I.11.) EüM rendelet és a humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről szóló 20/2005.(VI.10.) EüM rendelet módosítását, valamint a lakossági gyógyszerellátás során képződött gyógyszerhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységeket.

A tervezet szerint az egészségügyi szolgáltatónál képződő hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységeket szabályozó miniszteri rendelet hatálya kiterjed minden egészségügyi szolgáltatást nyújtó természetes személyre, egyéni vállalkozóra, egyéni cégre, jogi személyre, jogi személyiség nélküli gazdálkodó szervezetre, ideértve a kutató, illetve megelőző intézményt is.

Részletezi a tervezet azt is, hogy mire nem terjed ki a jogszabály hatálya, így például a halva született és elvetélt magzatokra vagy csonkolt testrészekre, stb.

A tervezet meghatározza, mit kell érteni egészségügyi hulladék kifejezés alatt. Ezek szerint az egészségügyi szolgáltatónál és egészségügyi ellátás során humán biológiai anyagból vagy vegyi anyagból, továbbá a Ht. hatálya alá tartozó hulladékként ártalmatlanítandó kísérleti állati eredetű melléktermékből, illetve ilyen anyagokat tartalmazó eszközökből, tárgyakból képződő hulladék, tekintet nélkül annak veszélyes vagy nem veszélyes jellegére.

Veszélyes hulladéknak minősül az egészségügyi ellátás során képződő valamennyi veszélyes hulladék, ideértve a gyógyszerhulladékot és a speciális egészségügyi veszélyes hulladékot is. Ez utóbbi alá sorolja a dokumentum többek között a már szennyezett éles vagy hegyes eszközt tartalmazó egészségügyi hulladékot, amely szúrt vagy vágott sérülést okozhat. Különösen ilyennek tekinthető az injekciós tű, a tűvel ellátott injekciós fecskendő, infúziós és transzfúziós szerelék, vágó vagy szúró eszköz, ampulla, tárgylemez, vagy más hasonló, fertőzött, sérülést okozható eszköz. Ebbe a kategóriába kerül a vérből vagy vérkészítményből származó, valamint műtéti vagy más orvosi beavatkozás során visszamaradó, fel nem ismerhető emberi testrészből, szervből, szervmaradványból származó hulladék. Még a betegellátás légteréből elszívott levegőt szűrő légszűrő berendezés mikrobiológiai szűrőbetétjéből származó hulladék is veszélyesnek minősül. Ezeket a nem veszélyes hulladékoktól elkülönítve, környezetvédelmi és közegészségügyi érdekek szempontjából megfelelő helyen kell gyűjteni.

A rendelettervezet pontosan szabályozza a gyűjtőedényekre, szállításra, a hulladék kezelésére vonatkozó előírásokat.

A kormányzati portálon található dokumentumhoz 2014. december 30-ig várják az észrevételeket, javaslatokat.