• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Újabb 40 milliárd a budapesti egészségügyi fejlesztésekre

Egészségpolitika 2019.11.09 Forrás: MTI-OS
Újabb 40 milliárd a budapesti egészségügyi fejlesztésekre

Az infrastrukturális fejlesztésekhez tizenhét kórház és szakrendelő esetében kezdődött meg a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése.

Csaknem húsz budapesti és Pest megyei kórház, valamint szakrendelő esetében kezdődött meg a közelmúltban a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése az Egészséges Budapest Program (EBP) infrastrukturális fejlesztéseinek keretében. A több mint 700 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztési programban eddig közel 5000 sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt vehettek birtokba az intézmények, írja az Emmi közleményében.

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjában folytatódik az érintett 4 centrumkórház, 11 országos gyógyintézet, 13 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése. A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a Kormány 2017-ben 40 milliárd, 2018-ban 30 milliárd forintot biztosított. Az idei büdzsében 41,9 milliárd forint jut az EBP-re, 2020-ban pedig 40 milliárdból folytatódik majd a Program. Eddig összesen mintegy 245 milliárd forint hazai és uniós forrásról született döntés.

Az Egészséges Budapest Program a kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjának, valamint informatikai eszközparkjának megújítását is zászlajára tűzte 2026-ig.

Az orvostechnológiai fejlesztések keretében az elmúlt időszakban több mint 4200 sebészeti eszközzel (műtőasztalok, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészülékek, C-íves sebészeti röntgen képerősítők, szemészeti operációs mikroszkópok, defibrillátor készülékek, betegőrző monitorok); 337 anesztéziai géppel (159 lélegeztető gép és 178 altatógép) és 20 képalkotó berendezéssel (DSA, CT, MRI, röntgen;) gazdagodtak az intézmények.

Mindezeken felül több mint 600 traumatológiai ágy, több száz endoszkóp, EKG, Holter, kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszköz, valamint ultrahang készülék került a budapesti és a Pest megyei kórházakba.

Az elmúlt hónapokban eddig nem látott hardverfejlesztés is zajlott: eddig több mint 12 000 informatikai eszköz (szerver, PC, laptop, tablet és nyomtató) beszerzése valósult meg, biztosítva, hogy a régió teljes kórházi informatikai parkja lecserélődjön az év végére.

Az infrastrukturális fejlesztések keretében a közelmúltban 17 kórház és szakrendelő esetében – köztük az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, az Uzsoki Utcai Kórházban és Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban – kezdődött meg a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése. Mindezeken túl tavaly év végén lezajlott két centrumkórház tervpályázatának eredményhirdetése, az Észak-Közép-budai Centrumkórház tervezésről szóló közbeszerzési eljárás pedig még idén novemberben megjelenik.

Legolvasottabb cikkeink