• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb sárga mentőautók jönnek hamarosan

Egészségpolitika Forrás: Weborvos - MTI

Tovább folytatódik a kiöregedett, amortizálódott mentőkocsipark megújítása.

23 darab új, úgynevezett „B" típusú mentőgépkocsi áll szolgálatba az elkövetkező napokban Magyarország mentőállomásain – jelentette be ma az OMSZ sajtótájékoztató keretében, ahol kiderül az is, hogy egy újabb, 60 mentőkocsi vásárlásáról szóló szerződés is megszületett, a beszerzés 1,45 milliárd Ft-os állami forrásból valósulhat meg. Ezzel folytatódik az idén bemutatott, mind megjelenésében, mind műszaki tartalmában, és - ami a legfontosabb a korábbi beszerzésekhez képest - a betegtér vonatkozásában is a kor elvárásainak messzemenően megfelelő járművek rendszerbe állítása – tudatta lapunkkal a mentőszolgálat.

A közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, a szerződéskötés után a gyártás megkezdődhet, az új kocsik szolgálatba állítása év végére várható. A támogatás révén tovább folytatódik a kiöregedett, amortizálódott mentőkocsipark megújítása.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv során az európai uniós forrásokból megvalósítható, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2. számú, az „Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztése" című prioritásán belül a 2.2.1. „Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés, légimentés" című konstrukció keretében van lehetőség a 15 percen belüli kiérkezés biztosításához szükséges új mentőállomások, új légibázisok megépítésére, a rossz műszaki állapotú mentőállomások felújítására, új mentőgépkocsik beszerzésére és eszközfejlesztésekre. A rendelkezésre álló 11, 5 milliárd Ft mintegy harmadát tervezzük új gépjárművek beszerzésére fordítani. Reményeink szerint ebből a forrásból 200 db mentőgépkocsi beszerzése valósulhat meg. Az NFÜ IH a pályázati felhívást januárban tette közzé, a támogatási szerződés aláírására a közeljövőben sor kerülhet – írta közleményében a mentőszolgálat.

Az Országos Mentőszolgálat 2003 decemberében kötött, mentőgépkocsi beszerzésre vonatkozó 5 éves keretszerződése 2007. december 31-ig biztosított lehetőséget arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi tárca a mentőszolgálat számára új autók beszerzéséről gondoskodjon. Sajnálatos, hogy 2008. január 1-jétől a kormányváltásig nem került sor új mentőautó megrendelésére, még sajnálatosabb, hogy egészen addig az időpontig gyakorlatilag semmi érdemi előkészület nem történt erre vonatkozóan. Így a mentőgépkocsipark ismét elöregedett, a gépjárművek nagy része jelentős futásteljesítményük és életkoruk miatt is gyakran javításra szorul. A javításra váró átmenetileg kiesett állomány jelentősen nehezíti a biztonságos működtetéshez szükséges feltételek teljesítését.

Az észlelt helyzet okán a szaktárca 2010 végén 849 millió Ft-os támogatást biztosított az OMSZ számára új mentőgépkocsik beszerzésére. Az OMSZ a közbeszerzési felhívást közzétette, azonban az elhúzódó eljárás miatt a szerződés megkötésére csak szeptember végén került sor. 2012. elején megérkezett a 37 db eset-és rohamkocsi.

A 2011. évi költségvetésről szóló törvény elfogadását követően a mentő gépkocsipark, valamint az eszközállomány további felújítására 750 millió Ft-os forrás került biztosításra, melyből 574,5 millió Ft-ot fordíthattak gépkocsi beszerzésre. A közbeszerzési felhívás megjelent, a beadott pályázatok értékelése lezajlott, a nyertes pályázóval a szerződés december végén megkötésre került. Ebből a forrásból 23 db „B" típusú mentőgépkocsi beszerzése valósult meg most – emlékeztet az OMSZ.

Fotó: Pelsőczy Csaba (kormany.hu)

Ne kelljen hencegni az új mentőautókkal
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a tájékoztatón azt mondta: egy uniós fejlesztés révén hamarosan újabb 200 gépjármű beszerzésére nyílik majd lehetőség. Az államtitkár megjegyezte: azon dolgozik, hogy elérjék azt a szintet, hogy az ágazat vezetője "ne henceghessen" azzal, hogy új mentőautókat ad át. Szócska Miklós kiemelte, hogy a most bemutatott új gépjármű alkatrészeinek 70 százaléka Magyarországon készült, egy külön gyárat hoztak létre erre a célra, vagyis a gyártással munkahelyeket teremtettek. Ez is azt bizonyítja, hogy az egészségügy nemcsak egy költségvetési sor, hanem a GDP-t meghatározó egyik tényező - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: ezek a beszerzési források olyan év végi maradványok, amelyek a jó gazdálkodásból következtek, és abból, hogy nem osztogatták szét a pénzeket. Így most közhaszon lett belőle - tette hozzá. Évi 70 gépjármú kell ahhoz, hogy szinten tudják tartani a mentőkocsi állományt, és 13-ról 8 évre csökkentsék a gépkocsik átlagéletkorát.