• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb sokkhatás vagy csak ártatlan felmérés?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Felszámolják az egészségügyben is jelenlévő nem fő- vagy részállású foglalkoztatási formákat?

Vajon mit jelenthet az, hogy az emberi erőforrás miniszternek előterjesztést kell készítenie az egészségügyben fennálló foglalkoztatási jogviszonyok rendezéséről, a megbízási és vállalkozási jogviszonyok más foglalkoztatási formával való kiváltásának lehetőségeiről? Talán azt, hogy fel akarják számolni az egészségügyben is jelenlévő nem fő- vagy részállású foglalkoztatási formákat? Ha viszont nem ez a szándék, akkor minek felmérni és előterjesztést készíteni róla? Most, amikor még ki sem kecmergett az ágazat a kényszernyugdíjazás okozta jogi szabályozás útvesztőiből, toldozgatás-foldozgatásból, máris itt egy újabb, mondhatni, ismét sokként ható kormányhatározat?

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) már korábban értesült a kormány szándékáról, ezért igyekeztek releváns információhoz jutni, tájékoztatta lapunkat dr. Bélteczki János, a szövetség elnöke. Szócska Miklós államtitkártól azt a határozott választ kapták, hogy szó sincs arról, hogy meg akarnák szüntetni a vállalkozási formában történő feladatellátást, ez csak egy felmérés, nyugtatta a szövetséget az államtitkár.

Mint Bélteczki lapunknak elmondta, bár nincs saját felmérésük a foglalkoztatási formákról – és ezt szeretnék elkészíteni –, az már látszik egyes véleményekből, hogy óriási felháborodást válthat ki az egészségügyi vállalkozói tevékenység esetleges megszüntetése. Aki teheti, veszi a kalapját és tényleg külföldre megy dolgozni; aki pedig nyugdíjas, az végleg hátat fordít az egészségügynek. A vállalkozási lehetőség ugyanis általában kényszerű egzisztenciális kérdés.

A kisebb városi kórházak, de már a nagyobb intézmények is rákényszerülnek arra, hogy vállalkozási szerződéssel foglalkoztassanak szakorvost az egyre általánosabbá váló orvoshiány miatt – erről egyébként az Állalmi Számvevőszék is beszámol Kórházi diagnózis című jelentésében.

Lassan nincs olyan szakma, amit ne érintene, de kiemelt helyen állnak az aneszteziológusok, a patológusok, pszichiáterek. A rendelőintézetekben is számos esetben vállalkozói szerződéssel dolgoznak szakorvosok (kórházi főállásuk mellett), más kórházak pedig így biztosítják például az ügyeleti ellátást.

Mivel kormányhatározatról van szó, a MOSZ hivatalosan felkérte az államtitkárságot a határozat értelmezésére, és bírják Szócska Miklós ígéretét arra vonatkozóan, hogy ha bármilyen tényszerű beavatkozás készül az ágazatban a foglalkoztatásra vonatkozóan, akkor arról időben tájékoztatást kapjanak, mondta lapunknak Bélteczki János.