• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Uzsoki-ügy: beszámolt a bizottság

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Jogilag rendezett a végstádiumú betegek fájdalomcsillapításának gyakorlata.

Megfelelően vannak rendezve a végstádiumban lévő betegek jogai, tehát az önrendelkezéshez, az emberi méltósághoz, a kezeléshez és annak visszautasításához való jogok – többek között ezt állapította meg az a szakértőkből álló bizottság, amelyet az Uzsoki Kórházban kirobbant botrány után, novemberben kért fel a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós szerdán közölte, hogy a bizottság, amely különösen a fájdalomcsillapítóként használt kábítószerek alkalmazásának gyakorlatát vizsgálta, ezt a területet is rendezettnek ítélte.

A miniszter beszámolt arról, hogy bár a bizottság alapvetően megfelelőnek találta a magyarországi palliatív ellátást, tehát azt a terápiát, amelyet már a végstádiumban lévő betegek kapnak, mégis több javaslatot is tett. Így például azt, hogy mindenképp meg kellene oldani a széles körű tájékoztatást a halál közeli állapot jogi és orvosi kezelésének lehetőségeiről. Erről ugyanis a tapasztalatok szerint igencsak hiányos nemcsak a társadalom, hanem az egészségügyi dolgozók ismerete is. A bizottság szerint nem megoldott a képzés sem, hiszen egyelőre a palliatív ellátás specialistáit csak külföldön oktatják. Ezért azt tanácsolták, az esősorban daganatos betegek fájdalomcsillapításának gyakorlatát azzal is lehetne javítani, ha megoldanák a szakszemélyzet képzését és létszámának növelését.

A vizsgálat eredményeinek részleteiről a szakmai bizottság egyik tagja, Embey-Isztin Dezső, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa számolt be. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes egészségügyi intézményeknek törvény írja elő a kábítószer-rendelés módját, ezt az utasítást kell betartani, és mint hozzátette, tapasztalatai szerint az utóbbi évtizedekben nem volt ezzel probléma.

A onkológiai intézet főorvosa szerint a végstádiumban lévő betegek kezelésében sokáig rossz gyakorlatot folytattak: nem mondták meg nekik a diagnózist. „A betegek nem hülyék, ezért előbb-utóbb úgyis rájönnek mi a bajuk, és a hazugság miatt akkor már oda a bizalom az orvos iránt" – mondta a szakember. Pedig a kezelés során nagyon fontos az orvos és beteg közötti együttműködés, az pedig bizalom nélkül nem megy.

Az orvos-beteg együttműködés azt is jelenti, hogy az orvos elmondja, hogy például egy daganatos megbetegedésnél milyen kezelések jöhetnek szóba. Mivel ma már minden terápiához a beteg beleegyezése szükséges, az orvosnak nem lehet ezzel ellentétesen cselekednie. Az öngyilkosságot firtató kérdésre a főorvos azt mondta: épp azért nagyon fontos a fájdalomcsillapítás, mert tapasztalata szerint valamennyi beteg, akinek fájdalmában szuicid gondolata támad, egyből lemond erről, amint megszűnik a fájdalom.

Az uzsoki ügyet elindító, a morfin túladagolás lehetőségét felvető, tavalyi újságcikkre a szakember csak annyit mondott: „Csípőből el kellett volna utasítani a megjelentetését, baromság az egész."