• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Várhatóan elrendelik az elektív műtétek halasztását

Egészségpolitika 2020.11.04 Forrás: MTI nyomán
Várhatóan elrendelik az elektív műtétek halasztását

66-67 ezer ágy van az ellátásban, ebből 32 ezer áll a Covid-betegek rendelkezésére, ezek telnének meg december közepére a pesszimista forgatókönyv szerint.

Akcióképességre és gyorsaságra van szükség a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ezért volt indokolt a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet kihirdetése - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a kormányülés után tartott budapesti sajtótájékoztatón az MTI híradása szerint.

Gulyás Gergely a rendezvények korlátozásáról és a kijárási tilalom bevezetéséről szólva hangsúlyozta: a szabályok betartatásnál az eddiginél lényegesen nagyobb szigorra és következetességre kell számítani. Hozzátette: ebben nagy felelősségük van az intézményeknek, üzleteknek, klubtulajdonosoknak. Mindenkinek arra kell számítania, hogy ha a szabályokat nem tudja a saját intézménye területén betartatni, akkor a boltot, üzletet vagy a stadionokat be fogják záratni, és ebben az esetben ezek az intézmények zárva maradnak vagy zárt kapuk mögött kell megtartani a rendezvényeket - mondta. Gulyás Gergely kiemelte: ezek az intézkedések a reményeik szerint hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a vírus terjedése lassuljon.

Beszélt arról, hogy a vírushelyzet világszerte romlik, különösen Európában, és Magyarország sem kivétel. Hazánk a fertőzöttség tekintetében a 10. a 27 európai uniós tagállam rangsorában, az átlagos halálozási szám pedig mintegy fele az EU átlagának. Ettől függetlenül a vírusfertőzés egyre többeket ér el Magyarországon is, egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, számuk valószínűleg szerdán átlépi az ötezret - mondta Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, mit jelentenek pontosan Orbán Viktor miniszterelnök szavai, aki kedden arról beszélt, decemberre elérhetik a kórházak a teljesítőképességük határát, Gulyás Gergely azt mondta: 66-67 ezer ágy van az egészségügyben, ebből 32 ezer kórházi ágy áll a koronavírus-fertőzöttek rendelkezésére, ezek az ágyak a legpesszimistább forgatókönyv szerint december közepére telnének meg. Hozzátette: ha az elektív ellátásokat megszüntetik, ahogyan tavasszal, akkor további ágyak szabadíthatók fel. Jelezte: az elektív műtétek elhalasztását már elrendelték egyes kórházakban, és várhatóan országosan is elrendelik ezt. Magyarországon a védekezéshez szükséges eszközök, kórházi ágyak, kórházi kisegítő személyzet, ápolók, orvosok kellő számban rendelkezésre állnak, de vannak tervek az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók bevonására is.

A miniszter az egészségügyi kapacitásokat érintő kérdésre elmondta, hogy a legtragikusabb, már-már valószerűtlenül nagy becslések szerint sem emelkedik 10 ezer fölé az lélegeztetőgépre szorulók száma.

A további szigorításokra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hétfőn szigorították a maszkhasználatot, szerdától a rendezvényeket is korlátozták, csütörtöktől pedig kijárási korlátozás lép életbe. Ha szükséges, a kormány kész további döntéseket is meghozni, de azt remélik, ha betartják az emberek a szabályokat, az a járvány érdemi lassulását eredményezi.

A koronavírus mindenhol terjed, legnagyobb mértékben a zenés-táncos rendezvényeken. Megjegyezte: a szórakozóhelyek bezárásával követik az európai joggyakorlatot.

A miniszter a tesztelésekre vonatkozó kérdésre elmondta: Magyarországon tömegessé vált a tesztelés. Hozzátette: Magyarország a WHO-protokoll szerint tesztel, de minden gyakorlatot figyelnek, így azt is, van-e pozitív hozadéka annak, hogy Szlovákiában országos tesztelést tartottak.

Az iskolák esetleges bezárásával kapcsolatos kérdésre azt mondta, jelen pillanatban nem látják ezt indokoltnak, úgy vélik, a mostani intézkedésekkel a járvány terjedési üteme lassítható. Hozzátette: a kormány mindig értékeli a helyzetet, felméri a kapacitásokat, és ha ezek veszélybe kerülnek, szigorúbb intézkedést fognak hozni.

 

Minden egyetem szabadon dönthet az oktatás formájának biztosításáról, a közoktatásban is számtalan óvintézkedés történt. Az ország működőképességének megőrzése miatt további szigorítást nem indokolt bevezetni közoktatásban. Gulyás Gergely nem kapott jelzést arról, hogy egyes koronavírus-fertőzött pedagógusok egyes esetekben csak döcögősen kapják meg a 100 százalékos táppénz. "A táppénz jár annak, aki koronavírus miatt van otthon" - mutatott rá. 

A miniszter elmondta azt is, nem egyeztettek a fővárossal és a nagyvárosokkal a szigorítások bevezetése előtt. Tájékoztatása szerint igény esetén az egészségügyi személyzet rendszeres szűrése gyorstesztekkel lehetséges.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság szóvivője szerint nem uniós országból nem lehet beszerezni és forgalomba hozni oltóanyagot az uniós eljárási és engedélyek érvényessége nélkül, Gulyás Gergely elmondta: az ígéretes oxfordi mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában van kísérleti fázisban lévő vakcina, Magyarország pedig ezeket figyelemmel kíséri. Hozzátette: Magyarország nem kívánja az oltóanyagot forgalomba hozni, az állam vásárolná meg, és ingyenes oltási lehetőséget biztosítana. Megjegyezte: az Európai Unió tagállamai egyébként ideiglenesen engedélyezhetik valamely nem engedélyezett gyógyszer forgalmazását kórokozó esetén.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorító intézkedések hatása 8-14 nap után látható - válaszolta egy másik kérdésre.

Az mindegy, hogy hatósági vagy magánlaboratóriumban lesz pozitív egy koronavírusteszt, az ilyen esetekre vonatkozó szabályok egyformák - mondta.

A szombathelyi kórház Covid-osztályának telítődésével kapcsolatos hírekre a miniszter úgy reagált: a vezénylési rend pontosan szabályozza az ilyen helyzeteket. Az országban kijelölt kórházi ágyak kezdenek megtelni, ezért részben újakat alakítanak ki, részben pedig belépnek a sorban következő kórházak - közölte.

Az influenzaoltásokról úgy tájékoztatott: a rendelkezésre álló 1,4 millió vakcinához továbbiakat is vásárolt, illetve kötött le a kormány, ezek szállítási ideje másfél-két hónap.

Az egészségügyi dolgozók jogállásával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a kirendelések esetében minden olyan javaslatot elfogadtak, amelyet az orvosi kamara a kirendelések korlátozására kezdeményezett. A kormány a munka törvénykönyvének megfelelő másodállásokat jó időn keresztül minden korlátozás nélkül meg fogja engedni - tette hozzá.

Legolvasottabb cikkeink