• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Világos helyzetfeltárás, határozott felszólítás

Egészségpolitika Forrás: FAKOOSZ - Weborvos

Az alapellátók véleménye az Állampolgári Jogok Biztosának jelentéséről.

A háziorvosi szakma, de az egész önkormányzati egészségügyi alapellátás számára is meghatározó jelentőségű a napokban nyilvánosságra hozott jelentés és a jogalkotóknak javasolt intézkedési csomag - írja a vizsgálatot kezdeményező Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) elnöke a tegnapi, az ombudsmani közlemény kapcsán kialakított véleményében. Dr.Selmeczi Kamill úgy véli, elodázhatatlanok azok a FAKOOSZ és más szakmai szervezetek által régóta jelzett és elvárt intézkedések, melyek az ország lakosságának egészsége védelmében az alapellátás valós, határozott megerősítését segítik elő.

Nem lehet politikai, gazdaságpolitikai játszma része, alanya s főleg nem kárvallottja a háziorvosi szolgálatokban mindent megélt, de kitartó, hivatását lelkiismeretesen gyakorló orvos. Nem létezik olyan rossz gazdaságpolitikai helyzet, melyben ne lenne mód a népesség egészségvédelme érdekében a felelős ellátók megkülönböztetett, kiemelt erkölcsi, jogi és pénzügyi támogatására, már csak azért sem, mert a pozitív diszkrimináció a nemzetgazdaság egészét tekintve is csekély forrást igényel - írja az elnök.

Kiemelném a jelentésből a szakma presztízsének emelését (helyreállítását) célzó, összefüggő jogalkotási lépések sürgető és egyidejű előírását. Világosan látszik, hogy nem „tárca-ügyről" van csupán szó, hanem több tárca alapos, együttes előkészítése után, határozott kormányzati döntések meghozatalának igényéről, kötelezettségéről - tette hozzá.

Természetesen mindez a szakmai szervezetek bevonásával – kormányzati elvárások szerint – legitim szakmai szervezetekkel, mely tekintetben a FAKOOSZ közel 22 éves jelenlétével az egészségpolitikában megkerülhetetlen.

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úr nyilvánosság előtt tett ígérete szerinti, a februárban folytatódó alapellátást érintő tárgyalások napirendjén megoldásoknak kell születniük a jelentésben előírtak teljesítésére is.

Újabb összefogásra és támogatásra van szükség a hatékony és eredményes érdekérvényesítéshez, melyhez mind a tagságunktól mind az összes orvos kollégától, egészségügyi szakdolgozótól, egészségügyben dolgozótól szolidaritást kérünk.

Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak a segítségét és támogatását, akik segítették a FAKOOSZ-t és az elnökséget a beadvány előkészítésében, kiegészítésében, megalapozott szakmai, jogi, közgazdasági érvek összeállításában, benyújtásában - áll a közleményben.