• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zombor: sikeres a taktikai medicina alkalmazása

Egészségpolitika Forrás: MTI

A TEK-nél szolgálatot teljesítő orvosok szisztematikus és professzionális munkát végeztek és végeznek.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) sikerrel dolgozta ki az úgynevezett taktikai medicina rendszerét és ezt hatékonyan is alkalmazza - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy a témában rendezett szakmai konferencián csütörtökön Budapesten. Zombor Gábor úgy fogalmazott, a taktikai medicina - amely természeténél fogja sokak előtt rejtve marad - nagyon komoly fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben.

Köszöntőjében az államtitkár elmondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a TEK, valamint a belügyi-egészségügy közös integrált együttműködése sikeresen megalkotta és fejleszti a speciális követelmények kielégítésre a taktikai medicina alapvetését, a rendvédelmi szolgálatok szakemberei és a honvéd egészségügy bizonyos szakterületei szakemberei számára. Ezzel példát mutatnak arra, hogy a különböző látásmódú egészségügyi és más szakterületek civil és fegyveres képviselői az erők egyesítésével egy új tudást alkottak, közösen, a speciális taktikai műveletek biztosítására. Ebben a TEK úttörőszerepet játszik - emelte ki az államtitkár.

Hajdu János, a TEK főigazgatója azt mondta, a szervezetnél szolgálatot teljesítő orvosok szisztematikus és professzionális munkát végeztek és végeznek ezen a területen, amelynek eredménye, hogy Európában a partnerszervezetek is a legjobbak között tartják számon a TEK taktikaimedicina-képzését. Kiemelte, nem lehet sem Magyarországon, sem külföldön TEK-műveletet végezni képzett egészségügyi személyzet nélkül, amely erre a speciális rendszerre épül.

A taktikai medicina a sürgősségi egészségügyi ellátás speciális szakterülete. Fő célja az életmentés: a műveleti egységekben dolgozó, speciálisan képzett egészségügyi szakembereknek extrém körülmények között is képesnek kell lenniük a súlyos, életveszélyes sérülések azonnali ellátására vagy a maradandó egészségkárosodások megelőzésére.

A csütörtöki konferencia egyik fontos célja a TEK birtokában lévő mindazon elméleti és gyakorlati tudásanyag átadása, ami rendvédelem területén dolgozó orvosok, egészségügyi ellátók tevékenységéhez nélkülözhetetlen. A konferencián a taktikai medicina mellett annak határterületeiről is hallhatnak előadásokat résztvevők. Szó lesz többek között a taktikai medicina járőri munka során alkalmazható gyakorlatáról, és a műveleti feladatok végrehajtásának pszichológiai hátteréről is.