• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az EU csökkentené a tartósítószerek használatát

Európai Unió Forrás: FlashNews

A korlátozások elsősorban a szárításban használt nitritek és nitrátok mennyiségét érintik.

Az AP értesülései szerint a legfőbb uniós egészségügyi szervezet javaslatot terjesztett elő a tagállamoknak a húskészítményekben felhasználható egészségkárosító tartósítószerek mennyiségének csökkentésére.


A korlátozások elsősorban a szárításban használt nitritek és nitrátok mennyiségét érintik. Bár ezek az adalékanyagok fontos szerepet játszanak a húskészítmények a tartósításában és baktérium-mentesítésében, a nagyobb adagok rákkeltő hatásúak.
Az EU fogyasztóvédelmi- és egészségügyi főbiztosa, David Byrne úgy véli, a helyes arány megtalálása a fő feladat, azaz, az adalékanyagok egészségkárosító hatásoktól mentesen fejtik ki tartósító hatásukat.