• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Franciaország: a generikumpiac bővülése várható

Európai Unió Forrás: Scrip

Az EU gyószertörvényei ugrásszerű növekedést idézhetnek elő a francia gyógyszerkereskedelemben.

A párizsi törvényhozás magáévá tette a vonatkozó EU-direktívákat, ezért a kormány gyógyszerkiadásai jövőre 330 millió euróval csökkennek; 2007-re a generikumok piaci részesedése megduplázódik.

Mindkét állítás Douste-Blazy egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján hangzott el, aki egyúttal azt is nyomatékosította, hogy a gyártók vagy maguk is szorgalmazzák az utóbbi változást, vagy jövő januártól újabb referenciaárakat lesznek kénytelenek tudomásul venni.


A generikumok az augusztus 13-án hatályba lépett új gyógyszertörvényben központi jelentőséget kapnak, a kormány számos lépést tesz használatuk általánosabbá tételére. A törvény az EU-jogot követve egy-egy szer definíciójába annak sóit, izomerjeit és észtereit is beleérti – e szabályozást 2005 októberéig minden tagállamnak honosítania kell. A törvényhozók célja az volt, hogy az eredeti gyártók a szerek új variánsainak kibocsátásával ne késleltethessék a konkurrens generikumok piacon való megjelenését.


A tárca nem hoz létre új referenciacsoportokat, amennyiben a generikumok forgalma az év végéig kielégítő módon növekszik. Jelenleg huszonkilenc csoport van hatályban, s olyan gyógyszereket tartalmaznak, melyeknek csak alig 45 százaléka helyettesít más szert.

A generikum-gyártók és a gyógyszerészek bírálják a rendszert, mert ahelyett, hogy növelné a generikum-használatot, olykor éppen az ellenkezőjét idézi elő: a márkagyártók a referenciaszintre csökkentik áraikat, s ezzel kiszorítják a piacról a generikus versenytársakat.


Douste-Blazy az új listáktól akkor hajlandó eltekinteni, ha a helyettesítő szerek aránya eléri az 50 százalékot (drágább gyógyszerek esetében a 60-at). Előfordulhat, hogy bizonyos, a listákon nem szereplő generikumok árát központilag csökkentik – amennyiben hatásos helyettesítőknek bizonyulnak, következésképpen nagyobb mennyiség fogy belőlük. A helyettesítő alkalmazás mértékét a minisztérium szeptember óta (november végéig) figyeli, ehhez szabják az esetleges árcsökkentést.


A miniszter számos más általános költségcsökkentő intézkedésről is szót ejtett: a törvény értelmében csökkentenék a kizárólag kórházban felhasznált (hospital-only) státusból kikerül gyógyszerek, és általában a régebbi termékek árát. Az előbbivel az állam 100, az utóbbival 50 millió eurót takarítana meg egészségügyi kiadásaiból. 80 millió eurós megtakarítást ígér az intézkedés, melynek értelmében a gyártóknak az egyes kúrák mennyiségi igényeihez kell igazítaniuk az egy csomagolásban elhelyezett gyógyszermennyiséget. Az előírás a statinokra, szartánokra és ACE-inhibitorokra vonatkozik.


A gyógyszeriparnak további három éven át kell számolnia a promóciós- adó emelésével illetve a forgalmi adó körének bővítésével.