A magyar állampolgárok informáltsága a madárinfluenzáról jónak tekinthető, azonban néhány százalékkal kisebb az uniós átlagnál.
Képünk illusztráció |
Az Európai Unió 25 tagországában, a csatlakozásra váró és a tagjelölt országokban folytatott vizsgálat fő célja az uniós állampolgárok ismereteinek felmérése volt a madárinfluenzával kapcsolatos egészségügyi kockázatok, illetve a megelőzés érdekében tett uniós és tagállami intézkedésekhez kapcsolódóan. Az esetleges egészségügyi kockázatokkal leginkább a francia, német, dán és belga polgárok vannak tisztában, míg a betegség által eddig közvetlenül nem érintett országokban, mint Spanyolország, Portugália vagy Írország, jóval kisebb a lakosság tájékozottsága. A magyar állampolgárok informáltsága jónak tekinthető, azonban néhány százalékkal az uniós átlag alatt helyezkedik el.
A megkérdezett európaiak többsége – elmondásuk szerint – nem csökkentette baromfi fogyasztását. Uniós szinten a válaszadók 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebb csirkehúst eszik, mint fél évvel korábban. A fogyasztás csökkenésének okaként elsősorban az elővigyázatosságot jelölték meg, és nem a valódi veszélytől való félelmüket. A magyarok 16 százalékánál kerül kevesebb baromfihús az asztalra, mint hat hónappal ezelőtt.