• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Madárinfluenza: alulinformált magyarok

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

A magyar állampolgárok informáltsága a madárinfluenzáról jónak tekinthető, azonban néhány százalékkal kisebb az uniós átlagnál.

Képünk illusztráció
Az európai állampolgárok körében ez év márciusában és áprilisában a madárinfluenza terjedése kapcsán végzett felmérésből kiderül, hogy még mindig számos téveszme kering a betegség kapcsán – adja hírül a Miniszterelnöki Hivatal európai uniós hírlevele. A válaszadók többsége ismeri a kór megelőzése és feltartóztatása érdekében tett felügyeleti, ellenőrzési és megsemmisítési intézkedéseket, ugyanakkor 28 százalékuk nem tudja, hogy a madárinfluenza nem terjed a gondosan átfőtt baromfihús vagy főtt tojás révén. Az európaiak jól tájékozottak a madárinfluenzával kapcsolatosan, és bíznak a feltartóztatás érdekében az EU és a nemzeti hatóságok által tett intézkedésekben – állapítja meg az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás.

Az Európai Unió 25 tagországában, a csatlakozásra váró és a tagjelölt országokban folytatott vizsgálat fő célja az uniós állampolgárok ismereteinek felmérése volt a madárinfluenzával kapcsolatos egészségügyi kockázatok, illetve a megelőzés érdekében tett uniós és tagállami intézkedésekhez kapcsolódóan. Az esetleges egészségügyi kockázatokkal leginkább a francia, német, dán és belga polgárok vannak tisztában, míg a betegség által eddig közvetlenül nem érintett országokban, mint Spanyolország, Portugália vagy Írország, jóval kisebb a lakosság tájékozottsága. A magyar állampolgárok informáltsága jónak tekinthető, azonban néhány százalékkal az uniós átlag alatt helyezkedik el.

A megkérdezett európaiak többsége – elmondásuk szerint – nem csökkentette baromfi fogyasztását. Uniós szinten a válaszadók 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebb csirkehúst eszik, mint fél évvel korábban. A fogyasztás csökkenésének okaként elsősorban az elővigyázatosságot jelölték meg, és nem a valódi veszélytől való félelmüket. A magyarok 16 százalékánál kerül kevesebb baromfihús az asztalra, mint hat hónappal ezelőtt.