• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Száműzött gyermekjátékok

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Tilos lesz az egészségkárosító ftálsavak használata a gyermekjátékokban és a gyermekápolási cikkekben.

Az Európa Parlament illetékes szakbizottsága már korábban úgy határozott, hogy korlátozni kell a ftálsavak néven ismert mérgező vegyületcsoport használatát a gyermekek részére készülő játékokban és ápolási cikkekben – tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal európai uniós hírlevele. A jogszabály hamarosan hatályba léphet. A plenáris ülés által elfogadott szöveg értelmében tilos lesz három ftálsavat – ezek a DEHP, a DBP és a BBP – 0,1 százalékos koncentrációt meghaladó mértékben felhasználni a játékokban és a gyermekápolási cikkekben. Mielőtt ideiglenes jelleggel tiltólistára helyezték a ftálsavakat a játékgyártásban, a koncentráció akár a 30 százalékot is elérte.

A kockázatértékelés alapján ezeket a vegyületeket rákkeltőnek, mutagénnek és reprotoxikusnak minősítették, vagyis az anyagok génkárosító, valamint a szaporodási képességeket csökkentő hatással bírnak. A második csoportba sorolt ftálsavakat (DINP, DIDP, DNOP) olyan játékokban és gyermekápolási cikkekben nem szabad majd felhasználni, amelyeket  méretüknél fogva a szájukba vehetnek a gyerekek. A korábbi javaslat ez utóbbi anyagoknál a játékokat és ápolási cikkeket használók korához kötötte volna a tilalmat, ez viszont kikerült a jogszabályból.

A képviselők egyúttal felszólították a bizottságot, hogy a játékok és a gyermekápolási cikkek mellett vizsgáltassanak meg egyéb ftálsav-tartalmú termékeket, főként egészségápolási cikkeket. Nyolc évbe telt, hogy a gyermekeket megóvhatjuk a játékaikba kerülő különösen veszélyes anyagoktól, és a józan ész kerekedett felül az ipar heves és megtévesztő lobbijával szemben – így örvendezett Jill Evans brit képviselő, miután a parlament második olvasatban elfogadta az irányelvet.

A német Hiltrud Breyer a szavazás után kiadott közleményében a tanulságok levonására szólította fel a vegyipart és a játékgyártókat: az európai döntéshozók nem fogják eltűrni, hogy veszélyes anyagokat használjanak fel a gyermekjátékokban.
Legfőbb ideje, hogy az olyan játékokat, mint a Barbie babák, biztonságos anyagból készítsék. De ez a folyamat nem ér véget a játékoknál. A politikus szerint az EP és a tanács méltán kéri más PVC-termékek vizsgálatát is. Ha az ipar olyan felelősségteljes akar lenni, amilyennek mondja magát, véget kell vetnie a lágy PVC használatának, nem csak a játékokban, hanem egyéb termékekben is, mint az orvosi eszközök, a padlóburkolat és az ételek csomagolóanyaga – hangsúlyozta a német képviselő.

Legolvasottabb cikkeink