• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

140 éve született Richter Gedeon

Gyógyszerpiac Forrás: mfor.hu

1872. szeptember 23-án a heves megyei Ecséden született Richter Gedeon, aki megteremtette a modern magyar gyógyszeripart.

Születése után nem sokkal 1873-ban elhunytak szülei, ezért Richter Gedeon Gyöngyösön nevelkedett árva gyermekként. 1890-ig gyógyszerészgyakornok volt, majd öt évvel később a Budapesti Tudományegyetemen kiváló minősítéssel szerzett oklevelet. 1897-ben külföldre utazott és több nagy, főként német, olasz, angol és francia gyógyszertárban, gyógyszervegyészeti laboratóriumban és gyógyszergyárban tanulmányozta a nagyipari gyógyszergyártás módszereit - emlékezik az Mfor. Hazatérése után 1901-ben az Üllői út és a Márton utca sarkán megvette első patikáját apai örökségéből. A Sas patika a mai napig működik.

A patikában gyógyszervegyészeti laboratóriumot rendezett be, s állati szervekből úgynevezett organoterápiás gyógyszereket állított elő. Ez nemzetközi viszonylatban is úttörő tevékenység volt, mert akkoriban a külföldi gyárak még kizárólag növényi kivonatokból állították elő készítményeiket. Richter első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvesekéreg-hormon kivonatát, a Tonogen suprarenalét még ma is használják a gyógyászatban.

1907-ben a kőbányai Cserkész utca 63-ban felépítette az első hazai gyógyszergyárat, melyet vezérigazgatóként irányított. Az első igazán nagy siker az éppen száz éve, 1912-ben szabadalmaztatott Kalmopyrin volt, az első világháború kitörésére pedig már összesen 24 szabadalma volt a Richter-gyárnak. A siker után Londonban és Bukarestben leányvállalatot alapított, 34 országban pedig bizományi raktára volt. A világháború végére Richter üzeme a Monarchia egyik legnagyobb gyára lett, majd 1923-ban részvénytársasággá alakult.

A tudományos fejlesztéseket gyorsan megvalósította a gyár az ipari termelésben, például a külföldön először 1921-ben előállított inzulint Richter gyára 1923-ban már forgalmazta.A második világháború kitörésekor a Richter Magyarország egyik legnagyobb exportőre volt. A termékek számos nemzetközi kiállításon nyertek díjat és oklevelet. 1942-ben a zsidótörvények miatt megfosztották vezérigazgatói székétől, majd kitiltották saját gyárából. Innen kezdve otthonról illegálisan irányította a céget. 1944-ben lehetősége lett volna Svájcba emigrálni, azonban nem akarta itthagyni az országot, így végül decemberben a nyilasok másokkal együtt a Dunába lőtték.

A 110 éves vállalt története a Weborvoson