• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Céltudatosabb, csomagolt interferon-molekulák

Gyógyszerpiac Forrás: Pharma Marketletter

Fejlesztési együttműködés kezdődik egy új hepatitisz C gyógyszer létrehozására.

Az Egyesült Államok egyik vezető gyógyszeripari cége, a Bristol-Myers Squibb megegyezésre jutott az ugyancsak amerikai ZymoGeneticssszel, melynek értelmében utóbbi vállalta egy [jelenleg] I/b fázisú hepatitis-C szer fejlesztését.

Az egyezség szerint a BMS előre kifizet a ZymoGeneticsnek 85 millió dollárt az új, 3-as típusú interferon – a PEG interferon lambda – jogaiért, amelyet még az idén egy újabb, 20 millió dolláros liszenszdíjjal told meg. [PEG: polietilén-glikolos. A hatóanyag molekulájának felületét egy nagy polietilén-glikol molekulával borítják, így tovább megmarad a szervezetben – a ford.] A megállapodás nyilvános bejelentése nyomán a kisebbik cég részvényeinek ára már a NASDAQ nyitása előtti kereskedésben is 56 százalékkal, 4,87 dollárra ugrott.

A fejlesztő a C-hepatitis elleni PEG interferon lambda bizonyos előre meghatározott kutatási fázisainak végén és esetleges más indikációk sikeres engedélyeztetése esetén is kap célprémiumot, akár 287 millió dollárt is. A 285 millió dollárt is elérheti a ZG jutaléka a majdani forgalomnövekedés – már ugyancsak megállapított – bizonyos szakaszai után.

A két cég megállapodott, hogy a PEG interferont az Egyesült Államokban és Európában közösen fejlesztik, és hogy ennek költségeit is megosztják egymás közt. A Pharma Marketletter úgy tudja, a ZG azzal számol, hogy a hátralévő I-es fázisú, majd a II. fázisú vizsgálatok-kísérletek elvégzése is jórészt rá hárul majd.

A seattle-i proteingyógyszer-gyártó utóbb beszállhat az amerikai promócióba is, részesedést kaphat a közös termékeladások után, s ekkor két számjegyű jutalék-százalékra számíthat, ha pedig úgy dönt, ugyanezen tevékenységekben a külföldi piacokon is közreműködhet majd. A globális pályán a Marketletter szerint a BMS-é lesz az első hegedűs – ám hasonlóan jelentős pausálé itt is megilletné a ZB-t.

Francis Cuss, a BMS kutatásokért és klinikai vizsgálatokért felelős első elnökhelyettese kijelentette: „a PEG interferon lambda olyan anyag, amelynek jellege lehetővé teszi a biztonságosság és a hatékonyság fokozását a hepatitisz C kombinált kezelésében, ráadásul kitűnően illik kismolekulájú antivirális szerekből álló bővülő kínálatunkba".

A hepatitisz C, e krónikus betegség az Egyesült Államokban 3, világszerte 170 millió embert érint. A természetes (humánprotein) interferon lambdát vírusfertőzésekre reagálva az immunrendszer hozza létre.

A két cég szerint lehetséges, hogy a PEG-interferon lambdát minden más meglévő interferon-terápiától megkülönbözteti majd egy tulajdonsága, nevezetesen, hogy antivirális hatását nem annak a receptornak közvetítésével fejti ki, amelyre az interferon alfa kapcsolódik, s amellyel az emberi testszövetek kevesebb sejttípusa rendelkezik. Ily módon nő az esélye a hatóanyag pontosabb célba juttatásának, javul a terápiás index.

Legolvasottabb cikkeink