• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elég, ha bio, máris finomabb

Lapszemle 2019.03.11 Forrás: napidoktor.hu
Elég, ha bio, máris finomabb

A „bio” címkével ellátott ételek ízjellemzőit szinte minden esetben felértékelték a kutatásban résztvevők.

Az élelmiszer címkéjén elég feltüntetni azt a szót, hogy „bio”, és az emberek máris azt hiszik, hogy egészségesebb és finomabb, derült ki egy új tanulmányból - írta a napidoktor.hu.

144 önkéntest kértek meg arra, hogy hasonlítsák össze hagyományosként és organikusként eléjük tálalt ételek ízét. A csokis keksz, a natúr joghurt és a burgonyaszirom mindegyike bio alapanyagokból és eljárással készült, de némelyiket hagyományosként tálalták fel nekik. 1-től 9-ig terjedő skálán kellett értékelniük a termékeket 10 tulajdonság alapján, például, hogy milyen az ízük összességében, és látszólag mennyi zsírt tartalmazhatnak. A kalóriatartalmát is meg kellett becsülniük, továbbá meghatározni azt, hogy mennyit fizetnének érte.

A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a „bio” címkével ellátott ételek ízjellemzőit szinte minden esetben felértékelték, pedig ugyanazt ették, mint a hagyományos címkével ellátott termékek esetében. A „bio” feliratú árucikkek zsírtartalmát alacsonyabbnak becsülték, úgy gondolták, hogy rostban gazdagabbak, de kalóriában szegényebbek, táplálóbbak, és többet is érnek. Mindezekről Jenny Wan-chen Lee számolt be a Cornell Egyetem Dyson Alkalmazott Gazdaságtani és Menedzsment képzésén.