Mintát vettek a sütőzsiradékokból is, közülük csupán egy esetben találtak kis mértékű eltérést a megengedetthez képest.
A balatoni lángossütők ellenőrzésekor talált ugyan hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), de összességében kedvezőnek ítéli az ott szerzett tapasztalatokat - olvasható a hivatal honlapján szerdán közzétett beszámolóban.
Az erről szóló közlemény szerint az élelmiszerbiztonsági felügyelők júniusban a Szupermenta tesztsorozat keretében több mint 140 mintán csaknem 500 laboratóriumi mérést végeztek, és összesen 300 ezer forint bírságot szabtak ki. A 12 ellenőrzött vendéglátóhelyből 8-nál találtak kisebb hiányosságokat, ám ezeket a tulajdonosok azonnal ki is javították.
Komolyabb hiányosságok miatt 2 helyszínt figyelmeztetniük kellett, további kettőt pedig megbírságoltak személyi és helyszíni higiéniai kifogások, valamint lejárt élelmiszerek tárolása miatt, de ezek ügyében is gyorsan intézkedtek az érintett vállalkozók. A szakemberek mintát vettek a lángosokból, a sütőzsiradékokból. Utóbbiak között csupán egy esetben találtak kis mértékű eltérést a megengedetthez képest, és az érzékszervi vizsgálatokon is csak egy lángost minősítettek átlag alattinak.
Az értékelést - beleértve a vendéglátósok felszereltségét, választékát, a higiéniát, a kiszolgálást és az összbenyomást is - kívülállókkal is elvégeztették. A hatósági és fogyasztói tapasztalatok összegzése alapján a révfülöpi RÉV Büfé lett az első, Zamárdin a Sarok Büfé a második, a harmadik pedig a balatonszárszói Róza Mama Büféje - olvasható a közleményben.