• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Először házi praktikák, aztán jön az orvos

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A vény nélkül kapható gyógyszerek sokaknak jelentenek hatékony és gyors megoldást.

A magyar lakosság negyede (24%) vallja magát egészségesnek. A férfiak optimistábbak e téren, 30%-uk, míg a nők 19%-a érzi magát kifogástalanul a bőrében. Az életkor előrehaladtával egyre bizonytalanabba a derű. A lakosság közel 40%-a kifejezetten rossznak minősíti a testi és lelki kondícióját. Az étrend-kiegészítőket elsősorban fáradtság, levertség, valamint legyengült immunrendszer erősítése, szellemi teljesítmény fokozása esetén alkalmazzák a válaszadók.

A házi praktikákat elsőként választandó, kíméletes megoldásnak tartják a megkérdezettek, amelyeknek azonban fontos helye van például a megfázás, influenza tüneteinek enyhítésében. A vény nélkül kapható gyógyszerek hatékony és gyorsan ható megoldást jelentenek, amelyek pozícióját, megítélését erősíti az orvosok és gyógyszerészek ajánlása, támogatása – ezek a legfontosabb megállapításai az 1000 fő reprezentatív mintán történő megkérdezésével készült Ipsos Health Egészségpercek kutatás-sorozat első elemzésének.

A részletek

A magyar lakosság negyede (24%) vallja magát egészségesnek. A férfiak optimistábbak e téren, 30%-uk, míg a nők 19%-a érzi magát kifogástalanul a bőrében. Életkor megoszlásban talán nem meglepő, hogy döntően a fiatalok (18-29 év) osztják ezt az álláspontot: 59%-ra jellemző ez a meglátás. Az életkor előrehaladtával egyre bizonytalanabb a derű: 30-39 év között már csupán 31%, 40-49 év között 19%!, 50-59 év között 13%, 60 év felett mindössze 7% vall így magáról.

A lakosság közel 40%-a kifejezetten rossznak minősíti a testi és lelki kondícióját. A nemek bontásában a nők felé billen a mérleg ebben a kérésben, 40%-uk kishitű, míg a férfiak esetén ez az érték 30%. Az életkor itt is fordított előjelű. Minél idősebb valaki, annál kevésbé meri magát egészségesnek minősíteni: a 60 év felettiek közül majd’ minden tizedik válaszadó (9%), míg a 18 és 29 év közöttiek kivétel nélkül cáfolnák, hogy így lenne.

Az étrend-kiegészítőket elsősorban fáradtság, levertség, valamint legyengült immunrendszer erősítése, szellemi teljesítmény fokozása esetén alkalmazzák a válaszadók. A kutatás rávilágított arra, hogy az étrend-kiegészítőket (problémától és panasztól függően) 2-6%-ban alkalmazzák, elsősorban az előzőekben felsorolt esetekben, azonban jellemző volt, hogy az alkalmazott készítmények besorolását tévesen ítélik meg a válaszadók – több betegség, panasz esetén is étrendkiegészítő márkát említettek a megkérdezettek, amelyeket azonban OTC („Over the Counter": a gyógyszertári tárán (pulton) át – azaz, vény nélkül kiadható)gyógyszernek vélnek.

Az egyes betegségek kapcsán említett vény nélkül kapható gyógyszermárkák toplistája a következő: megfázás/influenza alkalmával a NeoCitran, fejfájáskor/migrénkor AlgoFlex/AF Forte a kiemelten preferált márka, míg fáradtság/levertség esetén a Béres portfóliójából választanak, emésztési zavarok felmerültekor a Bila-Git, ízületi panaszok esetén pedig a Voltaren márka az egyik preferált választás.

A kutatásban résztvevő válaszadók a kezelési módokat is megítélték. A házi praktikákat elsőként választandó, kíméletes megoldásnak tartják a megkérdezettek, amelyeknek azonban fontos helye van például a megfázás, influenza tüneteinek enyhítésében. A vény nélkül kapható gyógyszerek hatékony és gyorsan ható megoldást jelentenek, amelyek pozícióját, megítélését erősíti az orvosok és gyógyszerészek ajánlása, támogatása. Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban az a vélekedés, hogy drága, a szakma által kevésbé ajánlott, kevésbé hiteles és meggyőző termékcsoport, amely azonban biztonságosan alkalmazható.

Az Ipsos Health márciustól minden hónapban Egészségpercek címmel tesz közzé közérdeklődésre számot tartó adatokat a magyar lakosság egészségügyi témákkal kapcsolatos véleményéről.

Legolvasottabb cikkeink